BEWAKING VOOR PARLEMENTARIËRS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Parlementariërs hoeven niet langer te vrezen voor hun veiligheid.

Er komen maatregelen om hen te beschermen. In welke vorm dit precies zal gebeuren is niet duidelijk, omdat De Nationale Assemblee (DNA) achter gesloten deuren over dit vraagstuk praat. Het ligt voor de hand dat er lijfwachten worden ingezet voor alle 51 parlementariërs.

Enkele leden, waaronder de terugtredende NDP-fractieleider Andre Misiekaba, beschikt reeds geruime tijd over militaire bewaking thuis en op straat. Ook DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en ondervoorzitter Melvin Bouva beschikken over lijfwachten, maar uit hoofde van hun ambt als leiding van het parlement. Chandrikapersad Santokhi, fractieleider en voorzitter van de VHP, beschikt ook over beveiliging, echter op kosten van zijn politieke partij.

Tijdens het Kabinet Venetiaan kreeg parlementariër Ruth Wijdenbosch (NPS) een lijfwacht van de staat toegewezen, nadat zij bijna slachtoffer werd van een inbraak.   

Het parlement wil er nu structureel voor zorgen dat haar leden beschermd zijn. De directe aanleiding was een incident waarbij Carl Breeveld (DOE) door een showpromotor werd bedreigd.

Volgens Geerlings-Simons zijn meerdere DNA-leden slachtoffer van bedreigingen. Er zou zelfs sprake zijn van fysiek geweld.

“We hebben gezien dat parlementsleden het doelwit worden, niet alleen van bedreigingen, maar ook werkelijke fysieke aanvallen”, zegt zij. “Wij hebben besloten dat ik met de regering moet afstemmen hoe we de beveiliging ook van parlementariërs aan beide kanten gaan opvoeren, omdat we zien dat er vraagstukken zijn.”

UNITEDNEWS