BOOSTERPRIK ZORGT VOOR DUIZEND MELDINGEN VAN BIJWERKINGEN PER DAG

Foto: opgezwollen lymfeklieren

Bron: Hartvannederland.nl

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt deze dagen veel meldingen van mensen met bijwerkingen van de boosterprik. Er komen per dag zo’n duizend meldingen per dag binnen, met soms een uitschieter naar zo’n 2500 meldingen.

Dat zijn er meer dan vorig jaar op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne. Of dat opmerkelijk is, kan het Lareb nog niet zeggen. “Het komt mogelijk ook doordat er nu meer mensen tegelijkertijd geprikt worden”, zegt Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum. Vorig jaar kwamen er op de hoogtepunten van de vaccinatiecampagne zo’n duizend meldingen per dag binnen, met uitschieters naar 1500.

Het opvallendst is het aantal meldingen dat binnenkomt over opgezwollen lymfeklieren. “Het lijkt meer, maar dat kunnen we nog niet met zekerheid vaststellen. Maar het valt wel op”, aldus Kant. En dus wordt er onderzoek gedaan naar dit verschijnsel.

Lareb bestudeert alle meldingen van bijwerkingen die binnenkomen na een coronavaccinatie. Bij een prik met Moderna staat opgezette lymfeklieren al tussen de meest gemelde bijwerkingen. Bij Pfizer/BioNTech is dat vooralsnog niet het geval. Wel werd bijvoorbeeld spierpijn of zwelling op de prikplek al als een veelvoorkomende bijwerking genoemd.

CORONA UPDATE| NEDERLAND