PROEFBORINGEN NASSAUGEBIED LATEN MEER GOUD ZIEN DAN VERWACHT

De goudvoorraden van Suriname zijn mogelijk veel groter dan eerder bekend was. Het Canadese mijnbouwbedrijf 79North heeft na proefboringen bekendgemaakt dat het de hoeveelheid bodemschatten in het Nassaugebied, waar de onderneming onderzoek doet, mogelijk zeer groot is.

79North is een exploratiebedrijf dat gespecialiseerd is in het zoeken naar het goud. De eerste boringen in het gebied begonnen in augustus vorig jaar en zijn half november afgerond. De baas van 79North, John North, is zeer tevreden over de resultaten. “De gerapporteerde cijfers overtreffen onze verwachtingen en bevestigen onze overtuiging dat we te maken hebben met een potentieel groot goudhoudend systeem”, aldus een verklaring van North.

Van de achttien boorgaten heeft 338 gram goud per ton erts aangetoond. Ook was er een boorgat met 99 gram goud per ton erts. Ter vergelijking: uit de exploratiegegevens uit 2018 van goudbedrijf IamGold blijkt dat de hoogste waardes toen op 88 en 22 gram goud per ton lagen. Alle andere waardes lagen stukken lager, tussen de 1 en 7 gram goud per ton erts. Dus de huidige vondsten zijn bemoedigend.

De goudsector is van groot belang voor de economie van Suriname. De Centrale Bank van Suriname schat dat ongeveer 30 procent van de beroepsbevolking in de goudsector werkt, waarvan het grootste deel in de illegale kleinschalige mijnbouw. De legale en illegale goudwinning in het land leveren jaarlijks naar schatting zo’n 30.000 kilo goud op.

Bron: RD.nl