VOORMALIG ACTIVISTE XAVIERA JESSURUN IS NIEUWE PRESIDENT-COMMISSARIS SLM

Foto compilatie: Xaviera Jessurun en SLM directeur Paul de Haan

Xaviera Jessurun is gisteren officieel benoemd tot president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Directeur Paul de Haan maakte de benoeming van Jessurun bekend.

De luchtvaartbranche is geen onbekend terrein voor haar: volgens haar cv op Linkedin is ze sinds mei 2005 directeur van het bedrijf Aviation Management Consulting Services (AMCoS) NV en was ze van 2006 tot 2008 stationmanager bij Martinair.

Ze volgt Rajen Pahladsingh op, die onlangs ‘om persoonlijke redenen’ had bedankt. Dat gebeurde kort nadat de beoogde lease van een Airbus A330-200 van het Israëlische Global Knafaim leasecompany om onduidelijke redenen niet doorging. Jessurun zal de rvc bemensen met onder meer first lady Mellisa Santokhi en de broer van de vicepresident. Hun positie staat al tijden ter discussie en zij zouden door president Chandrikapersad Santokhi worden geëvalueerd. Hij heeft daar echter nog altijd geen mededelingen over gedaan.

Jessurun verwierf vooral enige bekendheid doordat ze in de nadagen van de regering-Bouterse/Adhin op de barricaden klom om te protesteren tegen het gevoerde beleid. Daartoe ging ze met de actiegroep The Next Generation de straat op. Ook pleitte ze bij de procureur-generaal voor vervolging van de inmiddels voortvluchtige en veroordeelde ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Daarnaast zat ze enige tijd in het Actiecomité Alcoa.

Voor de laatste verkiezingen was ze de motor achter de ‘Stem Slim’-campagne.

De SLM verkeert al jaren in zwaar weer. Het heeft inmiddels geen eigen toestellen meer en kampt met een schuld van minimaal 100 miljoen dollar. Gisteren werd bekend dat Aircraft Engine Lease Finance (AELF) in Londen een rechtszaak aangespannen tegen de SLM wegens een niet-betaalde schuld van 4,15 miljoen dollar voor de inmiddels beëindigde lease van de A340-300 Airbus in 2020. Het toestel vloog tussen 2015 en 2019 voor Surinames nationale luchtvaartmaatschappij. Dat bedrag was een schikking van een werkelijke schuld van 23 miljoen dollar. Omdat de SLM zich niet heeft gehouden aan de overeengekomen aflossingen, probeert AELF de betaling van het totale bedrag nu via de rechter af te dwingen.

UNITEDNEWS