BRAZILIË VERHOOGT MILITAIRE AANWEZIGHEID AAN DE NOORDGRENS MET VENEZUELA EN GUYANA

Foto: Een colonne van Braziliaans militair materieel aan de grens met Venezuela en Guyana.

Brazilië “heeft zijn defensieve acties geïntensiveerd” langs zijn noordgrens terwijl het een territoriaal geschil tussen zijn buren, Guyana en Venezuela, in de gaten houdt, zei het ministerie van Defensie op woensdag.

“Het ministerie van Defensie houdt de situatie in de gaten. Defensieve acties zijn geïntensiveerd in het noordelijke grensgebied van het land, waardoor een grotere militaire aanwezigheid wordt bevorderd,” zei het in een verklaring.

Het streven van Brazilië om meer militaire middelen naar het noorden te verplaatsen komt door de toenemende spanningen tussen Venezuela en Guyana over een olierijke regio die bekend staat als de “Esequiba”, die meer dan twee derde van de totale landmassa van Guyana beslaat.

De aanspraken van Venezuela op de Esequiba, die de bron zijn van een langlopend territoriaal geschil, zijn de afgelopen jaren opnieuw opgelaaid na de ontdekking van olie en gas in de buurt van de zee grens door Guyana.

Op 3 december zullen de Venezolanen in een referendum stemmen over “de rechten” op de Esequiba. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zal naar verwachting vrijdag een uitspraak doen over een verzoek van Guyana om het referendum af te gelasten. De regering van Venezuela heeft gezegd dat het referendum hoe dan ook doorgaat.

Venezuela protesteerde tegen een olietender die Guyana in september had aangekondigd, met het argument dat de offshore gebieden omstreden zijn en dat de bedrijven die de velden toegewezen krijgen niet het recht hebben om ze te exploreren.

Het Venezolaanse ministerie van communicatie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de acties van Brazilië.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

Facebook Comments Box