GERUCHTEN OVER INVASIEPLANNEN VENEZUELA ZETTEN OLIERIJK GUYANA OP SCHERP

Foto: Venezolaanse gevechtsvliegtuigen bezig met gevechtsoefeningen.

Latijns-Amerikaanse media citeren Braziliaanse inlichtingendiensten die zeggen dat Venezuela zich voorbereidt op een invasie in Guyana in de komende dagen naarmate het geschil over het olierijke gebied Essequibo oplaait.

Het Essequibo-gebied ligt tussen Guyana en Venezuela, beide landen claimen de soevereiniteit over het gebied, terwijl Venezuela op zondag aanstaande een referendum plant om de toekomst van het gebied te bepalen.

Het gebied van meer dan 61.000 vierkante mijl komt overeen met twee derde van het grondgebied van Guyana en is ook de locatie van een reeks enorme offshore olievondsten door Exxon. Deze ontdekkingen, waarvan de eerste werd aangekondigd in 2015, hebben de claim van Venezuela op het gebied nieuw leven ingeblazen.

Door het referendum van zondag leven de inwoners van Essequibo in angst over wat er in de nasleep zou kunnen gebeuren, meldt Associated Press.

De spanningen worden nog groter doordat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vrijdag een uitspraak zal doen over het verzoek van Guyana om “voorlopige maatregelen” die Venezuela zouden kunnen beletten om zondag het referendum te houden.

De Venezolaanse leider Nicolas Maduro heeft de VS ervan beschuldigd dat ze zich hun oliebronnen willen toe-eigenen met betrekking tot Guyana’ s offshore olievondsten en -productie, en beweert dat Washington van plan is om het gebied te militariseren.

Op het spel staat ‘s werelds meest aantrekkelijke offshore frontier oil play, waar Exxon de controle heeft over het 6,6 miljoen hectare grote Stabroek Blok, waar tot nu toe meer dan 30 olievondsten van wereldklasse zijn gedaan die meer dan een geschatte 11 miljard vaten olie bevatten.

Eerder in november startte Exxon de productie van haar Payara project in het Stabroek Blok, waardoor de productie van ruwe olie in Guyana zal toenemen tot 620.000 vaten olie per dag. Exxon’ s derde FPSO, Prosperity, is eerder dan gepland opgestart en zal 220.000 bpd toevoegen, aldus Exxon. De oorspronkelijke deadline voor de FPSO was de eerste helft van volgend jaar, wanneer nieuwe putten online komen.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

Facebook Comments Box