BRAZILIË WIL BUURLANDEN HELPEN MET BESCHERMING AMAZONE | OOK SURINAME ERBIJ

Foto: Een deel van het Amazonewoud in brand. met deze nieuwe technologie kunnen branduitbraken in het hele gebied sneller worden geëlimineerd.

Het Amazoneregenwoud wordt nu over de hele wereld beschermd dankzij technologie voor het monitoren van branduitbraken in Brazilië, ongeacht de landsgrenzen, aangezien de landen van de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO) er nu toegang toe hebben.

De “Fire Dashboard” technologie van het Management and Operational Center of the Amazon Protection System (Censipam), een agentschap van het Braziliaanse Ministerie van Defensie, is beschikbaar voor ACTO-landen, waaronder Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Deze tool, een webplatform om gespecialiseerde teams te helpen bij het detecteren en bestrijden van bosbranden, biedt informatie over branden en verbrandingen bijna in realtime om de inzet van brigades of bataljons te ondersteunen. Het systeem combineert geospatiale informatie, satellietbeelden en gegevens van een indicator voor de ernst van branden.

“Op dit moment is de Fire Dashboard de enige tool die een remote sensing-product levert voor het hele Amazonewoud, naast de andere biomen die deel uitmaken van de Braziliaanse staat. Terwijl hotspots ons een momentopname geven op het moment dat de satelliet passeert, gaan brandgebeurtenissen een stap verder, waarbij elke gebeurtenis wordt geïndividualiseerd en gekarakteriseerd op basis van duur, snelheid van uitbreiding en richting van ontwikkeling. Op deze manier kan de gebruiker van de Fire Dashboard gebeurtenissen classificeren op basis van prioriteit voor bestrijding,” vertelde Censipam aan Diálogo in een verklaring.

De tool heeft geholpen om brandweerlieden sneller ter plaatse te krijgen, waardoor nieuwe hotspots kunnen worden voorkomen en de tijd en middelen die worden besteed aan patrouilles in kwetsbare gebieden worden geëlimineerd.

Dit is een groot voordeel, gezien het feit dat er tijdens het droge seizoen in de Amazone meer branduitbraken zijn dan brandweerlieden. Volgens Censipam, hoewel er wel monitoringtools bestaan in andere landen, is het standaardiseren van methodologieën een must voor een effectieve respons tegen branden in het Amazonegebied, met betrekking tot teaminzet, vooral in grensgebieden, waar brandbestrijding twee of meer landen kan omvatten.

“Standaardisatie gaat verder dan gezamenlijke brandbestrijding. Het biedt ook de mogelijkheid om besluitvorming te delen op basis van de patronen van branden en verbrandingen die zich voordoen in het gebied dat wordt bewaakt door de Fire Dashboard,” aldus Censipam.

“Zowel OTCA als Censipam beschouwen de Fire Dashboard-service als een kans om de activering en monitoring van brandgebeurtenissen te standaardiseren, wat meer synergie kan genereren tussen landen met zeer ernstige gebeurtenissen of zelfs gebeurtenissen in grensgebieden.”

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box