STAATSOLIE DEELT GEEN GEVOELIGE INFORMATIE OVER OLIE- EN GASDEALS MET DERDEN

Foto: Annand Jagesar, de directeur van Staatsolie.

Annand Jagesar, de directeur van Staatsolie, legt de nadruk op het belang van het land en de verplichtingen die Staatsolie heeft ten aanzien van geheimhouding en partnerschappen.

Hij onderkent dat er bedrijven naar Staatsolie zijn gestapt om informatie in te winnen die commerciële waarde hebben. Die data kan echter niet worden afgestaan. Jagesar verklaarde: “Wij konden niet ingaan op hun verzoeken omdat ze ons vroegen om de data van die bronnen in de offshore beschikbaar te stellen aan hen. Dat kan niet.

We hebben production sharing contracten met grote partners zoals TotalEnergies, Chevron en Shell. In deze contracten zijn geheimhoudingsverplichtingen opgenomen, en we kunnen die data niet zomaar aan iemand anders geven.” Hij stelt dat Staatsolie niet zomaar toegang tot gegevens kan verlenen aan individuen of organisaties en dat dit proces strikt gereguleerd is.

“Je kunt niet het kantoor van Staatsolie binnenlopen en zeggen dat je toegang tot data nodig hebt. We hebben afstand genomen van het verzoek op dat moment, maar we willen de mensen niet in de weg lopen. Als zij hun project willen voortzetten, is dat goed.”

Jagesar legde uit dat ook de overheid Staatsolie had verzocht om een verzoek te heroverwegen met betrekking de gasproductie. “Het is absoluut onmogelijk dat er in 2025 LNG (vloeibaar aardgas) geproduceerd en geëxporteerd kan worden. TotalEnergies begint pas in 2028 en heeft twee jaar nodig om het gas te evalueren. Dus pas in 2030 zou er iets met gas kunnen gebeuren. Exxon-Guyana heeft ook aangegeven dat ze niet genoeg gas hebben om aan de overheid van Guyana te leveren.

Ze hebben al een verplichting op zich genomen om 130 miljoen kubieke voet gas aan de Guyanese overheid te leveren”, is het antwoord van Jagesar hierop. De verklaring van Annand Jagesar benadrukt de complexiteit en de strikte regels rondom investeringen en gegevensdeling in de offshore-sector van Suriname en benadrukt het belang van samenwerking met internationale partners en de verantwoordelijkheid van Staatsolie jegens het land.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box