OLIEPRIJZEN BLIJVEN IN EEN BULL RUN

De bull run in olieprijzen zette zich deze week voort, sterk gestimuleerd door een reeks positieve macro-economische gegevens in China, waar zowel de productie in de industrie als de detailhandelsverkopen met 4,5-4,6% zijn gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar, duidelijk de verwachtingen van analisten overtreffend.

Met de Chinese raffinaderijcapaciteit die in augustus een all-time high bereikte van 15,23 miljoen vaten per dag, is China getransformeerd van een onderpresterende bearish factor naar de grootste bullish opwaartse kracht voor de olieprijzen, wat het optimisme over de vraag heeft versterkt, ondanks de problemen met raffinaderijonderhoud in zowel Europa als de Verenigde Staten.

OPEC herhaalt bullish vooruitzicht voor 2024.

OPEC herhaalde haar positieve kijk op de olievraag voor 2024, waarbij ze een stijging van 2,25 miljoen vaten per dag voorzag, gebaseerd op een sneller economisch herstel in belangrijke economieën, ondanks hoge rentetarieven en verhoogde inflatie, met een verwachte wereldwijde groei van het BBP van 2,6% volgend jaar.

Het tijdperk van Looney bij BP is voorbij.

De CEO van BP, Bernard Looney, zal aftreden na een ambtstermijn van 3 jaar aan het hoofd van het oliebedrijf, waarbij mediaberichten suggereren dat de beslissing voortkomt uit zijn falen om volledige openheid te geven over eerdere relaties met collega’s.

Benzine leidt tot stijging van de Amerikaanse inflatie.

De Amerikaanse inflatie steeg in augustus naar 3,7%, een stijging van 0,5 procentpunt ten opzichte van juli. Een stijging van 10,6% maand-op-maand in de benzine-index droeg bij aan de helft van de maandelijkse stijging in de CPI, terwijl de kerninflatie vertraagde tot het laagste niveau sinds september 2021, met een jaarlijks tarief van 4,3%.

Panama-kanaal overweegt verdere beperkingen.

De autoriteiten van het Panama-kanaal hebben gewaarschuwd dat ze het maximale aantal dagelijkse transits verder kunnen verminderen, momenteel beperkt tot 32 schepen per dag, als de ongekende droogte van dit jaar blijft aanhouden en invloed heeft op de waterweg, die 5% van de wereldhandel behandelt.

Libië heropent na verwoestende storm.

Nadat cycloon Daniel door de oostelijke regio’s van Libië trok en duizenden doden en vermisten achterliet, werden de vier exportterminals voor ruwe olie – Brega, Ras Lanuf, Es Sider en Zueitina – woensdag weer geopend en hervatten ze de laadoperaties.

Chevron koopt meerderheidsbelang in ‘s werelds grootste waterstofopslagplaats.

Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron kondigde de aankoop aan van een meerderheidsbelang in ACES Delta, ‘s werelds grootste opslagfaciliteit voor groene waterstof, gelegen in Delta, Utah, en betaalt een niet bekendgemaakt bedrag aan PE-firma Haddington Ventures.

Chinese scheepswerven krijgen nieuwe LNG-tankerbestellingen binnen.

Met het orderboek van Chinese scheepswerven dat in 2022 is gestegen naar 55 nieuwe tankers, blijven de werven in China in hoge vraag, aangezien H1 2023 nieuwe bestellingen heeft gezien voor minstens 14 grote LNG-carriers, die worden geleverd tot en met 2028.

EU lanceert grensoverschrijdende koolstofbelasting.

Vanaf 1 oktober zal de Europese Unie ‘s werelds eerste grensoverschrijdende koolstofbelasting op gang brengen, waarbij Brussel importeurs verplicht om de CO2-uitstoot van energie-intensieve producten zoals staal of cement te rapporteren als ze worden verkocht in Europa, volledig van kracht vanaf 2026.

Guyana veiling ziet hernieuwde offshore interesse.

Guyana ontving biedingen voor acht van de 14 offshore-verkenningsterreinen die werden aangeboden in haar allereerste competitieve veiling, waarbij oliemajors ExxonMobil en TotalEnergies beiden deelnamen als onderdeel van bredere consortia.

Chinese kolenmijnen te koop.

Het toonaangevende Chinese gasbedrijf ENN Natural Gas staat op het punt zijn volledige belang in het kolenconglomeraat Xinneng Mining te verkopen voor 6,7 miljard yuan ($915 miljoen) aan Guangdong Kaihong, als onderdeel van een bredere trend in China waarbij gasbedrijven hun activa met veel fossiele brandstoffen optimaliseren.

Grootste Amerikaanse M&A-deal in jaren in de maak.

Volgens mediaberichten overweegt de private-equity-ondersteunde schalieproducent CrownRock LP een verkoop begin 2024 die meer dan $10 miljard inclusief schuld zou kunnen waarderen, mogelijk de grootste M&A-deal sinds de overname van Concho Resources door ConocoPhillips in 2020.

Mexico belooft belangrijke raffinaderij tegen eind 2023 te starten.

De Mexicaanse minister van Energie, Rocio Nahle, kondigde aan dat het nationale oliebedrijf Pemex de langverwachte Dos Bocas raffinaderij tegen het einde van dit jaar zal opvoeren naar zijn maximale capaciteit van 340.000 vaten per dag, waarbij ze benadrukte dat het al benzine produceert, maar dat deze nog niet aan de specificaties voldoet.

Suriname komt dichter bij eerste olie.

De CEO van TotalEnergies (NYSE:TTE) Patrick Puyanne had de afgelopen week een ontmoeting met topambtenaren van Suriname. De Sapakara en Krabdagu ontdekkingen zullen volgens de Franse oliegigant een “omvangrijke geconbineerde diepwaterproject” worden. De eerste olie wordt verwacht in 2028.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box