BRUNSWIJK DREIGT MET ACTIES TEGEN ‘BEDREIGER’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ene kapitein Mbè heeft in een spraakbericht publiekelijk opgeroepen vicepesident Ronnie Brunwijk kwaad te doen. Hij roept op dat de ziel (akaa) van Brunswijk via spirituele handelingen wordt opgeroepen en vermoord.

Naar verluidt kan een persoon wier ziel op deze wijze wordt gedood ook daadwerkelijk overlijden. In reactie op het WhatsApp-bericht van Mbè heeft Brunswijk via een spraakbericht de kapitein opgeroepen hetgeen bij heeft rondgestuurd in te trekken. Als hij dat niet doet ziet de vicepresident zich genoodzaakt stappen tegen hem te ondernemen. Welke stappen die zullen zjn, zegt Brunswijk niet.

De oproep van kapitein Mbè van de Saamaka-stam heeft te maken met de onderlinge verdeeldheid in voornoemde stam over de benoeming van Albert Aboikoni als stamhoofd. De vicepresident wordt gezien als splijtzwam in dit dispuut.

Een deel van de stam, onder wie zelfs naast familieleden van Aboikoni, is het niet eens met de benoeming en beëdiging door de vorige regering. Brunswijk stelt dat de bedreiging niet alleen tegen hem als persoon is gericht, maar ook tegen de vicepresident van het land.

“Ik adviseer hem een andere voice in te spreken en te corrigeren. Als hij niet corrigeert, zal ik andere stappen ondernemen”, zegt de vicepresident in het Aucaans. Daarna doet hij dezelfde oproep in het Saramaccaans. “Je kan niet oproepen om de vicepresident van het land iets aan te doen. Ik heb geen enkele bemoeienis in de kwestie van de Saamaka granman. Dus ik doe een dringend beroep, opdat hij corrigeert wat hij heeft gezegd”, aldus Brunswijk. In de oproep haalt kapitein Mbè ook fel uit naar stamgenoten die tegen de benoeming van Aboikoni als stamhoofd zijn.

Tijdens de gran krutu vorig weekeinde in Pusugrunu, heeft de Matjaw-lo een petitie ten behoeve van de regering aangeboden, waarbij de regering wordt aangedrongen de benoeming van Aboikoni als granman in te trekken en de volgens hun rechtmatig aangewezen Naze Amina in zijn plaats aan te stellen. Brunswijk en president Chandrikapersad Santokhi waren ook aanwezig tijdens de gran krutu.

UNITEDNEWS