“DEZE REGERING MAG JE BEST WEL EEN CRIMINELE REGERING NOEMEN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Naarmate de ernst van de zaak doordringt bij de samenleving omtrent de aantasting van de kasreservemiddelen bij De Centrale Bank van Suriname (CBvS), nemen ook de kritieken toe.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is, bij monde van voorzitter Winston Ramautarsing, niet zuinig met het afkeuren van de onrechtmatige opname van USD 100 miljoen uit de kasreserve die de algemene banken in vertrouwen hadden gegeven aan de moederbank.

“Men heeft het geld gebost. Men heeft de indruk gewekt dat het goed gaat met het land, en men heeft het geld gewoon opgemaakt. Dat is een criminele daad. Deze regering mag je best wel een criminele regering noemen”, stelt de VES-voorzitter.

Hij geeft regeringen met een NDP-signatuur een brevet van ongeschiktheid als het gaat om duurzaam beheer van de staatsmiddelen. Die hebben volgens Ramautarsing de gewoonte om de staatskas leeg te halen en in deplorabele staat te laten voor komende regeringen om die te herstellen. De VES-voorzitter praat over beroving van het Surinaams volk.

“We zijn al vier keer beroofd van onze nationale reserves. De eerste keer is in de Revo-periode toen de Centrale Bank leeg gehaald werd onder leiding van Goedschalk. De tweede keer is in de Bosje-periode, ook onder leiding van Goedschalk, de Centrale Bank leeggehaald. De derde keer kunt u zich nog goed herinneren: toen is onder Hoefdraad de Centrale Bank leeggehaald, en nu onder Hoefdraad en van Trikt. De vierde keer is echt wel een druppel te veel” vindt Ramautarsing.

De situatie met betrekking tot de staatsfinanciën is volgens hem dusdanig zorgwekkend dat het de komende regering niet zal lukken om het land uit de malaise te halen. Er zullen een reeks harde maatregelen getroffen moeten worden die de samenleving als moeilijk verteerbaar zal ervaren. Hij verwacht nog verdere stijging van de wisselkoers, aangezien de reserves zouden zijn opgemaakt.

“Deze leiders zeggen na ons de zondvloed, en dat is niet wat Suriname nodig heeft. Daarop hebben we niet gestemd in 2015. We hebben gestemd op goed bestuur, we hebben gestemd op economische vooruitgang. In plaats daarvan  krijgen we verarmingen en het kapotmaken van alle structuren. We worden beroofd en bedrogen”, aldus de VES-voorzitter.

UNITEDNEWS