“DIT SOORT DINGEN KAN JE ALLEEN MET WAPENS WEGHALEN“

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft maandag tijdens een bijeenkomst met zijn aanhang enkele opmerkelijke uitlatingen gedaan. Bouterse zegt onder andere daar wat zich nu in Suriname plaatsvindt alleen met de wapens bestreden kan worden.

Hij doelde hiermee op het kapitalistisch systeem dat de huidige regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi heeft ingevoerd in plaats van het sociaal democratische dat bij de revolutie in 1980 is ingezet en volgens Bouterse het juiste systeem is voor Suriname. “Wij en anderen voor ons waren toen meteen de vijand. Omdat in het westers kapitalisme het volk niet wordt geteld. Ook al gaan ze twee tot drie miljard zoeken het gaat niet om het verlichten van de noden van het volk. A volk e pina extra”, zei Bouterse. Volgens hem is te merken dat er opkomende etnische spanning, zich aan het ontwikkelen zijn die er voorheen niet waren. Het volk heeft de NDP weer nodig, vindt Bouterse. Het is daarom belangrijk dat alle problemen en ruzies in de partij aan de kant worden geschoven. “Men is bezig het volk vijftig jaar terug te werpen. Toen zijn er wapens aan terecht gekomen. We hebben een historische taak als we het niet doen en ons gezond verstand niet gebruiken gaan wij dit land ver terugwerpen en gaan de allerjongsten onder ons er geen profijt van hebben. Dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen”, zei Bouterse. Volgens hem zijn daarvoor hijzelf en zijn strijdmakkers, hij noemde de namen, Jules en Abrahams, te oud. Maar of u zult moeten toegeven. Maar als u daadwerkelijk inhoud wil geven dat Suriname van de Surinamer is, dan zullen wij in de bres moeten springen. Ik weet dat vele mensen ons niet begrijpen, maar laten wij elkaar beginnen te begrijpen, dat er een historische taak voor ons is weggelegd om vanuit deze eenheid dit niet zo door te laten gaan”, zei Bouterse.

Laurens Neede en Ramon Abrahams die in 1980 samen met Bouterse behoorden tot de revolutionairen die de coup hebben gepleegd. Deden er een schepje boven op. Neede vond het nodig hetgeen Bouterse gezegd heeft te benadrukken! In het Surinaams legde hij uit dat de wereld in een strijd verwikkeld is en op een subtiele wijze probeert hun wil op te leggen. “Ze voelen zich bedreigd want de wereld gemeenschap is wakker geworden. Mensen verzetten zich tegen subtiele onderdrukking en vervolging. Deze rijke landen zijn alleen rijk geworden doordat ze de werkelijke rijke landen, zoals Suriname hebben uitgebuit op een mensonwaardige mensen”, zei Neede. Volgens hem hebben de revolutionairen ook fouten gemaakt, fouten waarvoor hij zich schaamt. “Maar wees wel bewust van het feit dat, tra fasi no de. Wat we nu hebben is dodelijk. Het gaat je mentaal frustreren. Wees waakzaam wees alert”, zei Neede.
Een vrouwelijke vertegenwoordiger van de jongeren afdeling van de NDP, zei spontaan dat de jongeren van de partij ervoor zullen waken dat de gelederen gesloten worden omdat het onder andere die strubbelingen in de partij zijn die de NDP de verkiezingen heeft laten verliezen.

Bouterse heeft in Ocer zijn aanhang deelgenoot gemaakt van zijn verklaring aan de krijgsraad, waarom hij in verzet is gegaan tegen het vonnis waarin hij is veroordeeld voor een gevangenisstraf van 20 jaar als hoofdverdachte in het strafproces. Daarna heeft zijn advocaat Irvin Kanhai de NDP-ers uitgelegd wat de excepties zijn die hij heeft opgeworpen tegen het vonnis. Volgens Kanhai hoeft Bouterse afhankelijk van wat de krijgsraad hierop antwoord op 29 januari niet meer naar de rechtszaal te gaan. Bouterse grapte hierom met de woorden “Maar ik begon het juist leuk te vinden”.

UNITEDNEWS