DREIGENDE SCHAARSTE AAN SUIKER IN DE CARICOM

Er dreigt een schaarste aan suiker in het Caribisch gebied, omdat Guyana niet in staat is om aan de vraag te voldoen. Dit komt door problemen bij de suikerfabriek Guysuco.

Landen in de regio overwegen nu om buiten de Caricom-regio suiker te importeren, wat normaal gesproken niet is toegestaan volgens handelsovereenkomsten. Er is echter een clausule die het importeren van suiker van buiten de regio toestaat als de leveringen binnen Caricom onvoldoende zijn. Ook Suriname importeert suiker uit Guyana.

Sint Lucia is al begonnen met het aantrekken van externe leveranciers. Het land vraagt een derogatie aan bij de Caribische Gemeenschap (CARICOM) om suiker van buiten de regio te kopen, omdat het eiland te maken heeft met een tekort aan suiker.

Minister van Handel, Emma Hippolyte, zei dat er uitdagingen waren bij het verkrijgen van het product van de reguliere leverancier in Guyana, en dat ze in november vorig jaar een brief had gestuurd naar de secretaris-generaal van de CARICOM, Carla Barnett, over de situatie. Ze voegde eraan toe dat op 5 februari een reactie was ontvangen.

Zij waarschuwt evenwel dat het onderhandelen met andere leveranciers van invloed zou zijn op de prijs op Sint Lucia. “Wanneer we suiker buiten de contractperiode krijgen, omdat we met onze leverancier in Guyana een contract van een jaar hadden, moeten we onderhandelen met andere leveranciers; en dat gaat invloed hebben op de prijs”, zegt de minister.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box