ELIAS: WAT WIL SURINAME DOEN MET INKOMSTEN NIEUWE OLIEVONDSTEN?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De tweede olievondst in het zeegebied van Suriname is een lichtpunt tussen alle ellendige gevolgen rond het coronavirus.

De staatsinkomsten zullen de komende tijd flink afnemen alsook de omzetten bij de private sector. Heel wat kleine ondernemingen en zelfstandigen zijn reeds over de kop gegaan vanwege de getroffen maatregelen om de spreiding van COVID-19 in te dammen. Met de tweede grote olievondst in de Surinaamse wateren is er wat garantie dat de staat een appeltje voor de dorst heeft wanneer het moment van economisch herstel aanbreekt. Er zal dan geput moeten worden uit het Welvaartsfonds dat bij wet is ingesteld, maar nog steeds niet wordt ingevuld.

“Ik blijf erop hameren dat we de brede maatschappelijke discussie op gang moeten brengen over hoeveel in het fonds gaat”, zegt Rudolf Elias, directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname.

Ook zal het volgens hem duidelijk moeten zijn wat er met de rest van de inkomsten zal gebeuren. “Waaraan gaan we de resterende middelen besteden zodat we de instituten kunnen versterken om dat in goede banen te leiden?”, zegt Elias.

De tweede grote olievondst is in Block 58 zal in ieder geval wel bijdragen aan meer rek voor investeringsprojecten. Het wachten is op Apache Corporation en Total S.A om aan te geven hoe groot de commerciële vondst is. Pas daarna kunnen de economen aan de slag met het berekenen van de financiële bijdrage voor de staat. De tweede vondst ligt in Sapakara West-1 en heeft een diepte van 79 meter. Nu wordt nagegaan wat de uitgestrektheid is om vervolgens het volume te berekenen. Voor Elias geven de tentatieve cijfers alvast goede hoop: “dat betekent dat het een significante vondst is.”

De samenwerkende multinationals treffen nu voorbereidingen om nog twee putten aan te leggen en de kans is bijzonder groot dat ook die geladen zijn met het zwart goud.

UNITEDNEWS

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2020/03/UBCF-BANNER-NW.gif