EUROPESE LANDEN OP ZOEK NAAR NIEUWE HANDELSPARTNERS/ SURINAME OOK IN BEELD

De Europese Commissie heeft op maandag de oproep gehad van 15 Europese landen om sneller handelsovereenkomsten te sluiten met landen buiten de gemeenschap.

Het veiligstellen van de economische groei en de geopolitieke status van de Europese Unie (EU) kan op langer termijn alleen op deze manier worden gered. Verschillende overeenkomsten lonken zodoende aan de horizon, zoals tussen de EU en Chili, alsook met India, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Mercosur, dat uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen bestaat. Ook Suriname kan hieruit munt slaan.

De 15 ministers van Economie, Buitenlandse Zaken en Handel, zeggen in hun brief aan de Europees commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, dat de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne de noodzaak onderstrepen van “veerkrachtige toeleveringsketens”, strategische partnerschappen en open handel. “Dit moet een wake-up call zijn voor Europa, we mogen niet achterblijven”, zeggen de ministers in hun brief. Ze reageren daarmee specifiek op het recentelijk in werking gestelde ‘Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP)’ tussen verschillende Aziatische landen.

De EU zou namelijk te lang over doen om de broodnodige internationale overeenkomsten te sluiten, waardoor het op internationaal economisch vlak achter de feiten aan blijft lopen. Nederlands, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal hebben deze brief onder andere getekend. België ontbrak op de lijst van ondertekenaars.

Brussel, Tsjechië en Zweden zijn grote voorstanders van vrijhandel en het sluiten van nieuwe handelsovereenkomsten. De inval van Rusland in Oekraïne en de coronapandemie, hebben de Europese bevoorradingsketen van goederen ontwricht, waardoor de behoefte aan diversificatie in de handel duidelijk is geworden.

UNITEDNEWS

 

 

 

Facebook Comments Box