EXTREME MUILKORFWETTEN ONTSIEREN SURINAME’S FORSE STAP OMHOOG OP PERSVRIJHEID INDEX

Auteur: Wilfred Leeuwin.

Suriname heeft voor de periode 2023 een enorme stap vooruit gemaakt op de Internationale index voor de persvrijheid.

Het land gaat met maar liefst 20 stappen omhoog van plek 48 naar plek 28. Dit is volgens de persvrijheid waakhond Reporters without Borders te danken aan het feit dat in het gemeten jaar er geen noemenswaardige aanvallen zijn geweest op journalisten en mediahuizen. Ook de pluriformiteit aan media heeft daaraan bijgedragen.

Het mooi resultaat van Suriname krijgt in de analyse van de waakhond een donkere schaduw wanneer wordt aangegeven dat hoewel de grondwet persvrijheid garandeert, er sprake is van extreme strenge lasterwetgeving die erin voorziet dat burgers, waaronder journalisten voor zeven jaar in de gevangenis kunnen belanden, wanneer zij publiekelijk, zich uitlaten tegen de regering, wat als haat wordt gekenmerkt.

De toon van de index die vrijdag, de Internationale dag voor de persvrijheid is vrijgegeven ademt bezorgdheid uit. In een verklaring zegt de internationale waakhond ‘de persvrijheid wordt bedreigd door juist die mensen die er garant voor zouden moeten staan: regeringen en politieke actoren. Van de vijf indicatoren die zijn gebruikt om de ranglijst samen te stellen, is de politieke indicator die de sterkste daling heeft gekend’

In de analyse over Suriname zegt Reporters without Borders dat de pers regelmatig kritische berichten publiceert over de regering. Dit veroorzaakt af en toe officiële druk en intimidatie van overheden naar journalisten, wat leidt tot zelfcensuur in het maken van hun nieuwsuitzendingen berichten en andere journalistieke producties.

De perswaakhond merkt over het algemeen op dat, juist nu meer dan de helft van de wereldbevolking dit jaar naar de stembus gaat (in Suriname is dat 2025), de aandacht er op moet worden gevestigd dat, politieke partijen van alle richtingen hun rol als beschermers van de persvrijheid steeds meer verwaarlozen.

“We zien een zorgwekkende afname van de steun en het respect voor de mediavrijheid en een toename van de politieke druk. Dit gaat vaak gepaard met de neiging om de rol van journalisten in twijfel te trekken, of zelfs om de media te gebruiken om intimidatie- of desinformatiecampagnes te voeren.

Dit is de reden waarom Reporters Without Borders autoriteiten over de hele wereld voortdurend ondervraagt over de omstandigheden waarin journalisten werken. De persvrijheid waakhond blijft ook acties in het veld ondernemen om journalisten te helpen die het doelwit zijn van gewapende conflicten, wat een flagrante schending is van het internationaal recht.

Op de index krijgen landen met hun score ook een kleur toegewezen. Suriname met plek 28 krijgt officieel de gele kleur met als status dat de persvrijheid in het land vrij is. De top 5 op de index die voldoende aan de status volledig vrij zijn, Noorwegen, Denemarken, Sweden, Nederland die van plek 6 naar plek 4 verhuist en Finland.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: INTERNATIONALE DAG VOOR DE PERSVRIJHEID IN HET LICHT VAN INTERNATIONALE MILIEU…

 

Facebook Comments Box