EXXON STELT ZESDE OLIEPROJECT IN GUYANA VOOR $12,9 MILJARD VOOR

Exxon Mobil Corp (XOM.N) en partners zijn van plan om $12,93 miljard uit te geven voor de ontwikkeling van hun zesde offshore olieproject in Guyana, volgens een filing die maandag door het Zuid-Amerikaanse land is gepubliceerd.

Het drijvende productieplatform voor het zogenaamde Whiptail-project zou in 2027 operationeel worden en de olieproductie van het door Exxon geleide consortium in Guyana boven de 1,2 miljoen vaten per dag (bpd) brengen.
Guyana heeft zich ontpopt als ‘s werelds snelst groeiende nieuwe olieprovincie in een decennium met ontdekkingen van meer dan 11 miljard vaten olie en gas. Exxon en partners Hess Corp (HES.N) en CNOOC Ltd (0883.HK) produceren nu 400.000 bpd vanaf twee schepen en hebben gezegd dat ze tot 10 offshore projecten kunnen ontwikkelen. Hun productie heeft Guyana $2,8 miljard aan directe inkomsten opgeleverd en werk verschaft aan zo’n 4.400 Guyanezen.
Het Whiptail-project, zoals beschreven in de milieueffectanalyse die maandag door de regering openbaar werd gemaakt, is vergelijkbaar met het vijfde project van Exxon – Uaru – met een productie van 250.000 bpd en een bovengrens van 263.000 bpd.

Exxon, Hess en CNOOC hebben zich er eerder dit jaar toe verbonden 12,7 miljard dollar uit te geven voor Uaru. Het project is niet van plan om aardgas te produceren omdat studies hebben aangetoond dat een vermindering van het geïnjecteerde gas zou leiden tot een verminderde oliewinning, aldus de indiening.

De partners zijn van plan om maximaal 72 putten te boren, waarbij de ontwikkelingsboringen gepland staan voor eind 2024 tot medio 2030. De installatie van onderzeese componenten zou in de tweede helft van 2025 of begin 2026 beginnen, aldus Exxon.
Het project zal naar verwachting werk bieden aan 540 mensen tijdens de boor- en installatiefase en aan 100 tot 180 mensen tijdens de productieactiviteiten, aldus Exxon in het document aan de Environmental Protection Agency (EPA) van Guyana.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

Facebook Comments Box