GUYANA MIST IN JANUARI MEER DAN USD 250 MILJOEN DOOR SLECHTE OLIEDEAL

Foto: De vicepresident en president van Guyana, respectievelijk Dr. Bharrat Jagdeo en Dr. Irfaan Ali.

In januari ontving het Natuurlijke Hulpbronnen Fonds van Guyana (NRF) een bedrag van USD 137 miljoen aan royalty’s en opbrengsten uit oliewinsten.

Dit bedrag omvatte een royaltybetaling van ongeveer USD 64 miljoen, met een verwachte vergelijkbare betaling in het volgende kwartaal. De royalty’s, betaald door de samenwerkende maatschappijen in het Stabroek Block, komen overeen met 2% van de marktwaarde van ruwe olie, met verwachte jaarlijkse royalty-inkomsten van USD 320 miljoen voor Guyana.

Er is echter discussie over heronderhandeling van het royaltytarief met Exxon, Hess en CNOOC. Guyanese activisten pleiten voor een verhoging naar 10%, omdat dit volgens hen beter de waarde van Guyana’ s natuurlijke hulpbronnen weerspiegelt en de soevereiniteit over deze activa eert. Regeringsfunctionarissen verzetten zich echter tegen deze verandering.

Met de huidige royalty van 2% verwacht Guyana in 2024 USD 320 miljoen te verdienen, terwijl een tarief van 10% naar schatting USD 1,6 miljard zou opleveren.

Dit betekent een gemiste kans van ongeveer USD 1,3 miljard aan extra olie-inkomsten voor het jaar. Voor de betaling van januari alleen al bedraagt het verlies USD 256 miljoen.

Daarnaast meldde de NRF-inkomsten van ongeveer USD 73,57 miljoen uit verkopen, toegeschreven aan een transactie in december waarbij ongeveer één miljoen vaten ruwe olie werden verhandeld. Deze transactie maakt deel uit van een prognose die voorspelt dat er in 2024 in totaal USD 2,1 miljard aan opbrengsten uit oliewinsten zullen zijn.

De financiële gezondheid van de NRF werd verder versterkt door rente-inkomsten van ongeveer USD 10 miljoen, wat leidde tot een saldo van USD 2,12 miljard op 31 januari 2024.

Deze fiscale status quo wordt gevormd door de contractuele overeenkomst van de regering met ExxonMobil, die een rigide stabiliteitsclausule omvat die onder de vorige regering van kracht werd. Deze clausule, in combinatie met het ontbreken van ring afschermingsbepalingen, draagt ​​bij aan inkomstenverliezen, omdat het de mogelijkheid van de regering belemmert om gunstigere voorwaarden te heronderhandelen.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box