PREMIER TRINIDAD EN TOBAGO ROEPT NOODTOESTAND UIT VANWEGE GROTE OLIEVLEK.

Werknemers van de staatsbedrijven Heritage Petroleum Oil and Gas Company ruimen een olieramp op die Rockly Bay Beach in Scarborough, zuidwest Tobago, Trinidad en Tobago heeft bereikt. – Copyright AP Photo/Akash Boodan

De premier van Trinidad en Tobago heeft verklaard dat een grote olievlek nabij de eilandstaat in de oostelijke Cariben een “nationale noodtoestand” heeft veroorzaakt.

Reddingsteams worstelen om de olie te bedwingen die zich nu over verschillende stranden aan de zuidwestkust van Tobago uitstrekt.

De regering heeft de eigenaar van het mysterieuze schip, dat vorige week woensdag ten overstaan van Tobago kapseisde, nog niet kunnen identificeren, aldus premier Keith Rowley op zondag. Het was niet direct duidelijk hoeveel olie er al was uitgelekt en hoeveel zich nog in het grotendeels onder water gelegen schip bevond. Ook was niet duidelijk waardoor het schip was omgeslagen, aangezien er geen noodoproepen waren, geen tekenen van bemanning waren en geen duidelijke aanwijzingen waren over de eigenaar van het schip.

Duikers zijn er niet in geslaagd de lekkage te stoppen en proberen nu te bepalen hoe de resterende olie moet worden verwijderd, aldus Farley Augustine, hoofdsecretaris van het Huis van Afgevaardigden van Tobago, die het gebied samen met de premier bezocht.

Mogelijke gevolgen voor Trinidad en Tobago:

Tobago is een populaire toeristische bestemming en de olievervuiling vindt plaats op het hoogtepunt van het carnaval seizoen. Functionarissen maken zich zorgen over de impact op deze cruciale sector.

Milieuorganisaties hebben nog niet gereageerd.

Rowley zei dat het nog te vroeg is om te zeggen hoeveel de schoonmaakoperatie zal kosten, maar merkte op dat “er reeds aanzienlijke kosten worden gemaakt om alleen al op dit incident te reageren.” Hij zei dat verschillende niet-geïdentificeerde landen hulp hebben aangeboden en dat er gesprekken over die inspanningen gaande zijn.

“Met schoonmaken en herstel kan pas serieus worden begonnen nadat we de situatie onder controle hebben gebracht,” zei hij. “Op dit moment is de situatie niet onder controle, maar het lijkt voldoende onder controle te zijn dat we denken dat we het kunnen aanpakken.”

REGIO

 

Facebook Comments Box