IRIS EN CCK WAARSCHUWEN VOOR MOGELIJKE POLITIEKE EN SOCIALE ONRUST

Fotocompilatie: De voorzitters van het Comité Christelijke Kerken (CCK), Karel Choennie, en Robbert Bipat van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS).

De voorzitters van het Comité Christelijke Kerken (CCK), Karel Choennie, en Robbert Bipat van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) roepen de samenleving in een gezamenlijke verklaring op om de orde en rust in het land te bewaren.

De bevolking wordt opgeroepen zich te blijven houden aan wet en recht. “Op deze manier dragen wij bij aan het bewaren van orde en rust in het land”, aldus CCK en IRIS.

De verklaring is gebaseerd op informatie die bisschop Choennie heeft gekregen over pogingen om de regering ten val te brengen en onrust te veroorzaken om zo vervroegde verkiezingen te forceren.

De val van de regering zou ertoe moeten leiden dat het vonnis in de 8 Decembermoordenstrafzaak niet wordt uitgevoerd. Twee van de veroordeelden in dit strafproces, ex-legerleider Desi Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel, hebben zich niet bij de gevangenis aangemeld om hun straf uit te zitten. Tegen hen is een opsporingsbevel gelanceerd. Naar verluidt hebben verschillende maatschappelijke organisaties de bisschop vertrouwelijk benaderd over deze kwestie.

Het CCK en de IRIS stellen in hun oproep dat de Grondwet vastlegt dat om de vijf jaar een nieuw parlement wordt gekozen, op basis waarvan ook de vicepresident en president worden gekozen. Vervolgens wordt een regering samengesteld. De organisaties voeren aan dat niemand in Suriname boven de wet staat en dat elk onherroepelijk vonnis van het Hof van Justitie moet worden uitgevoerd.

Wie is veroordeeld in het Decembermoordenstrafproces dient zich daarbij neer te leggen, “omdat wij in een democratische rechtsstaat wensen te leven”.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box