JAGDEO: GAS-NAAR-ENERGIE-PROJECT GAAT DOOR ONDANKS PROTESTEN

Foto: De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo.

Het gas-naar-energie-project dat wordt ontwikkeld in Wales, regio drie, en dat van eminent belang is voor het ontwikkelingstraject van Guyana, zal doorgaan ondanks protesten van verschillende politieke entiteiten en organisaties om de ontwikkeling ervan stop te zetten.

Dit zei vicepresident Bharrat Jagdeo donderdagavond op vragen van journalisten tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

“De gas-naar-energie zal worden gebouwd. Het is een belofte die we hebben gedaan en ondanks elke poging van Kaieteur News, van Glenn Lall, van de APNU en alle anderen om dit project te beëindigen – zal het niet slagen”, verklaarde de vice-president resoluut.

De hoge regeringsfunctionaris uitte ook zijn optimisme dat de lening van 646 miljoen US-dollar die werd aangevraagd bij de Amerikaanse Exim Bank in het tweede kwartaal van 2024 zal worden goedgekeurd, waardoor het energieproject verder kan gaan.

“We hebben een geweldige werkrelatie met de Amerikaanse Exim Bank. We hebben steun van twee partijen gehad voor deze lening. Je hebt een paar gekken zoals Kaieteur News, Glenn Lall of de anderen die dit project probeerden te blokkeren. Denk je dat de mensen die dit project in de VS hebben beoordeeld net zo dom zijn als zij?”, vroeg hij zich af.

Wanneer het miljoenenproject is voltooid, zal het de elektriciteitskosten aanzienlijk met 50 procent verlagen, waardoor consumenten op jaarbasis ongeveer 100 miljoen US dollar kunnen besparen. Het zal ook leiden tot enorme economische expansie in de productie- en industriële sectoren, wat op zijn beurt werkgelegenheid zal creëren en buitenlandse investeringen zal aantrekken, terwijl tegelijkertijd een soepele overgang naar hernieuwbare energie zal worden vergemakkelijkt.

In de begroting voor 2024 is ongeveer 80 miljard Guyanese dollar toegewezen om dit project en de bijbehorende infrastructuur te bevorderen, inclusief transmissie- en distributie-upgrades om de stroom af te nemen. Bij het langverwachte project zal een pijpleiding van 200 kilometer lang gas uit de Liza Destiny- en Liza Unity Floating Production-velden aan land brengen.

Bij aankomst van deze faciliteit aan de westkust van Demerara zal de pijpleiding ongeveer 25 kilometer doorgaan naar de in Wales te bouwen Natural Gas Liquid (NGL)-fabriek. De overheid werkt samen met ExxonMobil om de noodzakelijke infrastructuur en faciliteiten te ontwikkelen om het gas te transporteren en te verwerken voor gebruik bij energieopwekking en andere toepassingen. Het project zal naar verwachting een levensduur hebben van 25 jaar.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box