GUYANA OPENT BINNENKORT ULTRAMODERN TRAININGSCOLLEGE VOOR OLIE- EN GASMONTEURS

Foto: Het Port Mourant Technical trainingscentrum.

In Guyana wordt binnen enkele dagen de eerste fase van het US$ 100 miljoen kostende Port Mourant Technical Training College in Berbice geopend.

Het is bedoeld om een state-of-the-art simulatiefaciliteit te bieden om het leerproces voor olie- en gasmonteurs te versnellen, kosteloos. Het terrein beslaat 18,4 hectare en zal binnenkort worden uitgebreid met de bouw van een instituut voor gastvrijheid en toerisme om het opleidingscollege voor olie en gas aan te vullen.

Opmerkelijk is dat de faciliteit bedoeld is om personeel voor te bereiden op brancheniveau-training die gelijkwaardig is aan de Caribbean Community’s (CARICOM) Caribbean Vocational Qualification (CVQ).

Hoofd van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge, merkte onlangs op dat hij trots is op deze mijlpaal voor het land, omdat het deel uitmaakt van de oplossing voor het opvullen van het tekort aan menselijk kapitaal dat nodig is in de oliesector.

Tijdens een persbijeenkomst op dinsdag herinnerde Routledge eraan dat hij de faciliteit in december 2023 bezocht en voegde eraan toe dat de werkzaamheden goed vorderden. “Het is dus een simulatiefaciliteit; het simuleert het werken op een live installatie, of het nu op zee of op het vasteland is, en stelt technici in staat om te oefenen wat ze hebben geleerd in de klas of het laboratorium in een bijna echte setting… Dat is de waarde van die specifieke faciliteit,” legde de Exxon-topman uit.

Hij zei dat de eerste groep trainees voor het olie- en gasgedeelte 25 studenten zal omvatten die alle basistraining hebben doorlopen en deze maand zullen beginnen met activiteiten in de simulator voordat ze naar zee gaan.

Routledge zei dat de faciliteit inderdaad cruciaal is voor de ontwikkeling van Guyana, omdat het dubbeldoel-trainees zal opleveren. “Dus deze faciliteit zal openstaan voor trainees, of ze nu in Regio 1, 9 of ergens anders in het land wonen… Ze kunnen na afloop beslissen of ze willen werken in de olie- en gasindustrie of een andere industrie, omdat die vaardigheden zeer overdraagbaar zullen zijn naar een aantal andere industrieën waar het land aan bouwt,” aldus Routledge.

Eerder deze maand deelde Senior Financiënminister, Ashni Singh, in een exclusief interview met Guyana Standard dat de regering zich zeer bewust is van het menselijk kapitaaltekort waarmee zij wordt geconfronteerd bij het bevorderen van een biljoenenagenda voor 2024. “De realiteit is dat we werken met een zeer beperkte bevolking… De beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten met de juiste vaardigheden is een serieus beleidsprobleem, en ik kan u vertellen dat het een probleem is waar we zeer toegewijde aandacht aan hebben besteed,” zei de minister.

Minister Singh legde verder uit dat de oplossing van de regering voor het probleem een veelzijdige is. Hij stelde categorisch dat de inspanningen eerst in eigen land moeten beginnen. In dit verband zei de minister dat de regering op zoek is naar mensen die werkloos zijn, behoefte hebben aan training en ingezet kunnen worden om te voldoen aan de vraag naar arbeid in verschillende sectoren.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box