JAPAN: SURINAMERS MET COCAINE IN DE KRAAG GEVAT

Het valt de laatste tijd op dat er steeds meer Surinamers in Aziatische landen worden aangehouden voor drugssmokkel.

In Japan is de afgelopen week het proces tegen 2 Surinamers begonnen die op 27 oktober cocaïne het land probeerde binnen te smokkelen via de Kansai International Airport in Osaka. Het gaat om een man en een vrouw die samen 7 kilogram cocaïne hadden verstopt in de bodem van hun reiskoffer.

De Japanse douane en politie zijn een onderzoek gestart naar het mogelijk bestaan van een smokkelorganisatie die achter de transporten zou staan. Vanwege verspoeling van reisbeperkingen is het land kwetsbaarder hiervoor geworden. In September werd ook al 10 kilogram cocaïne ontdekt in flessen shampoo en dozen cake. De lading werd vanuit Peru verscheept naar Nederland, en vervolgens richting Japan.

Het is niet bekend gemaakt vanuit welk land de Surinamers zijn afgereisd naar Japan. Aangenomen wordt dat het ook vanuit een ander Zuid-Amerikaans is.

Tot voor kort vond de smokkel voornamelijk via Frans-Guyana naar Frankrijk plaats. De autoriteiten in zowel Frans-Guyana als Frankrijk zijn nu extra alert voor reizigers uit Suriname.

Voorheen werd er rechtstreeks gesmokkeld vanuit Suriname naar Nederland, maar dit werd de kop ingedrukt door de 100-procent-controle op Schiphol en nadien de aangescherpte visitaties. Het vermoeden bestaat dat er nu wordt uitgeweken naar andere Zuid-Amerikaanse landen die vliegverbindingen hebben met niet-traditionele smokkelbestemmingen.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box