JOAN WILZEN MAAKT ZICH OP DNA-ZETEL CORONIE OVER TE NEMEN VAN TARNADI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Een trotse Coroniaanse, geboren en getogen en ready om mijn district in het parlement te vertegenwoordigen.” Met die woorden kondigt Joan Wielzen, haar intrede in de Nationale Assemblee aan.

Zij vervangt haar partij – en district genoot Remi Tarnadi (NDP), die na vier perioden in de Nationale Assemblee (DNA) zegt dat, de tijd nu is aangebroken zijn district op een hoger niveau van dienst te zijn. Hij wordt districtscommissaris van Coronie. “Daarnaast wil ik mijn district – en partijgenoot de gelegenheid geven ook haar bijdrage te leveren”, zegt Tarnadi. Zijn aanstelling in die nieuwe functie is lange tijd al in de publieke sfeer gebracht. Tarnadi bevestigt nu dat, niet lang na de begrotingsbehandeling zijn installatie zal plaatsvinden.

Wielzen zegt een goed leerproces te hebben doorlopen. Tarnadi is een goede leermeester geweest. Daarnaast heeft zij een stage periode achter de rug bij het parlement die haar erg is bevallen. In die periode heeft zij zowel de logistieke, als de praktische zijde van het college leren kennen, is zoveel als mogelijk aanwezig geweest bij de openbare vergaderingen en zo niet elke uitzending van DNA-televisie gevolgd. Behalve haar lidmaatschap van de Nationale Democratische Partij is de politiek geen onbekend terrein voor Wielzen. Bij het Vrouwen Parlement Forum heeft zij drie jaren de politiek bestudeerd.

Haar streven om naast een goede volksvertegenwoordiger te zijn voor de totale Surinaamse gemeenschap is, prioritiet te geven aan de agrarische sector. Die sector zou in haar geboorte district meer tot ontwikkeling gebracht moeten worden. Andere prioriteiten, ook al omdat Coronie daar veel problemen mee heeft zijn, het onderwijs en jeugdbeleid. “ Eigenlijk mijn stokpaardje. Zeker als  het om het onderwijs gaat. De schoolresultaten voor VOJ zien er niet al te best uit en wat de jongeren betreft denk ik dat er gekeken moet worden naar meer ontwikkelingsgerichte activiteiten en recreatie in het district”, zegt de aankomende parlementariër.

De verdeling van de twee zetels die Coronie telt in het parlement is nieuw onder de regering Bouterse 2. Een vrouwelijke en een mannelijke vertegenwoordiging. Enkele maanden terug heeft Cleon Gonsalves Jardin de Ponte ook al van een andere parlementaire ‘stunfutu’, Anton Paal de zetel overgenomen; maar dan namens de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU). Hij ziet reikhalzend uit naar de komst van zijn nieuwe collega. Samenwerken met Wielzen zal om meerdere redenen geen probleem zijn. De Palu en de NDP verschillen niet zoveel in ideologie. Overigens was de Palu deel van de coalitie tijdens het bewind Bouterse 1, maar is nu een onafhankelijke fractie in het parlement. Het is niet zo zeer de gelijkenis in partij ideologie, dan wel de eensgezindheid van drie Coroniaanse politici die sprekend is, tijdens het interview op het terrein van de Nationale Assemblee.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN