KIESDELER WANICA 13 KEER HOGER DAN CORONIE

FOTO: PRO PRESIDENTS KANDIDAAT ADVOCAAT JOAN NIPTE

Het district Wanica blijkt ook tijdens deze verkiezingen het meest ondergewaardeerd als het gaat om het aantal stemmen die nodig zijn om een directe zetel in De Nationale Assemblee veilig te stellen.

In geen enkel ander district is de verhouding van aantal stemgerechtigden tegenover het aantal beschikbare zetels zo ondergewaardeerd. De kiesdeler is 13 keer hoger dan het district Coronie.

In het district Wanica is de verhouding van zetel staat tot het aantal stemmen: 1 staat tot 13.233. In Paramaribo, het meest bevolkt district, is de kiesdeler 9.711.

In Coronie zal er flink gewedijverd worden om de twee beschikbare zetels. Er zijn immers nergens anders in het land zo weinig stemmen nodig om een zetel te bemachtigen. De verhouding van zetel staat tot stemgerechtigden is in Coronie: 1 staat tot 1051. Met veel minder stemmen kan iemand reeds verkozen worden tot DNA-lid, zolang het aantal hoger is dan de overige kandidaten.

De nieuwe politieke partij PRO hoopt daarom een goede beurt te maken in dit district door advocaat Joan Nipte naar voren te schuiven. Met een draagvlak van nog geen duizend stemmen kan zij niet alleen verkozen worden tot DNA-lid, maar eventueel ook de volgende president van Suriname kunnen zijn. De partij heeft haar officieel naar voren geschoven als kandidaat voor het meest prestigieuze ambt dat de staat te bieden heeft. Nipte krijgt wat geduchte tegenstanders tegenover zich waaronder vanuit de PALU. Deze partij heeft sinds jaar en dag een vaste aanhang in Coronie. De NDP doet ook goede zaken in het district en houdt momenteel de andere zetel vast. De NPS wil haar greep op Coronie ook terug en is zwaar aan het mobiliseren.

Het twee na ‘makkelijkste’ district waar met betrekkelijk weinig stemmen een zetel bemachtigd kan worden is Brokopondo. De verhouding van zetels staat tot stemgerechtigden is daar gelijk aan 1 staat tot 2.645. Dit is tweemaal zo hoog als in Coronie.   

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box