KWALITEIT SURINAAMSE HONING NAAR INTERNATIONALE STANDAARDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO|FABIAN ESAJAS DE MEEST INNOVATIEVE GERENOMMEERDE IMKER IN SURINAME

Er zijn nogal wat klachten bij consumenten over de kwaliteit de in Suriname geproduceerde honing. Terwijl sommige producenten topkwaliteit op de markt brengen, zijn er imkers van wie het product meer weg heeft van gesmolten suiker.

Reden genoeg voor het Surinaams Standaarden Bureau (SBB) om te werken aan uniformiteit. Het concept “Standaard voor Honing” zal ervoor moeten zorgen dat er minimale vereisten gelden voor de commerciële imkerij. Het product zal hiermee niet alleen op de lokale markt van hoge kwaliteit zijn, maar ook voldoen aan internationale standaarden. Het standaardiseren van honing is een roep van jaren geweest komende vanuit verschillende kleine en grote ondernemingen die aan bijenteelt doen.

Imkers die de Surinaamse honing willen exporten worden achtergehouden vanwege het ontbreken van duidelijke standaarden.

Surinaamse ondernemingen worden geadviseerd meer aan export te doen, en van enorm belang dat dit product spoedig wordt gestandaardiseerd door SBB. Honing zal hierdoor ook haar plaats kunnen innemen op de lijst van exportproducten die van economische betekenis zijn.

Coronie is momenteel het “Mekka” van de bijenteelt in Suriname. De combinatie van Parwabossen en kokospalmen maakt dat in het district veel honing geproduceerd wordt. Para is een opkomende honingdistrict en staat op de tweede plaats van ‘honingdistricten’. Het concept “Standaard voor Honing” komt na consultatiesessies met imkers, het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), deskundigen van de stichting Polytechnic College Suriname (PTC), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en andere belanghebbenden.

UNITEDNEWS