LATIJNS-AMERIKAANSE STEDEN HERLEVEN ALSOF COVID IS VERDWENEN, MAAR DAT IS NIET HET GEVAL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spitsuur, drukke bars, overvolle stranden – na maanden van lockdowns draaien Latijns-Amerikanen de restricties terug.

De spits is met represaille terug in Mexico-Stad, restaurants in Bogota bieden weer diners aan en joggers komen massaal naar de parken van Buenos Aires. In Sao Paulo en Rio de Janeiro worden cafes, stranden en zelfs de grasvelden voor overheidskantoren gevuld door de menigte.

In de grote steden van Latijns-Amerika voelt het, net als op andere plaatsen in de wereld, bijna alsof het virus zich nooit heeft voorgedaan. Dit is vooral opmerkelijk omdat deze regio, welke 8% van de wereldbevolking bevat, verantwoordelijk is voor een derde van de besmettingen en dodelijke slachtoffers. Brazilië, Peru, Colombia, Mexico en Argentinië staan ​​allemaal in de top 10 van zwaarst getroffen landen ter wereld.

Er is zowel een grote hunkering naar alsook een groot risico verbonden aan het terugkeren naar “normaal” in een regio die niet bekend staat om goed bestuur. Gezondheidsfunctionarissen stellen dat quarantaines de beste manier zijn om het virus te stoppen, maar dat dit op langer termijn niet leefbaar is, en dat men hun best moet doen om de ziekte te beheersen.

Zelfs nu het virus zich verder verspreidt in Argentinië en Brazilië, tonen diverse data de verwoede poging om de restricties ten gevolge van de pandemie te omzeilen.

Het verkeer in Mexico-Stad, welke medio april gedaald was tot ongeveer 14% van het normale verkeer, is gestegen tot 69% ten opzichte van maart 2020. In Sao Paulo, de op een na grootste stad van de regio, keren de spitsuren terug: Vóór de pandemie waren dit per week 50 uren per week. In april kelderde dat aantal tot 11, en volgens de gegevens van Bloomberg zijn dit nu ongeveer 30 uren.

Uit een rapportage van Universidad del Desarrollo blijkt dat mobiliteits-trackers aangeven dat in en rond Santiago, waar bijna 40% van de Chileense bevolking woont, de beweging slechts 13% onder het pre-quarantaineniveau ligt. Google-data toont dat de mobiliteit in restaurants, winkelcentra en bioscopen sinds januari met 4% is gedaald in Rio de Janeiro (in Hong Kong is de daling 14%). Als het gaat om beweging op de werkvloer, zijn de cijfers in Bogota en Mexico-Stad met 42% gedaald, wat te vergelijken is met New York en niet veel verschilt van Londen.

Helikopters en vliegtuigen zijn na lange tijd weer in de lucht: Luchtvaartmaatschappij Gol Linhas Aereas Inteligentes SA breidt deze maand haar dagelijkse vluchten van 50 (eind maart) uit naar 300, zijnde ongeveer de helft van de pre-pandemische routes.

De drang om ‘verder te gaan’ kan gedeeltelijk voortkomen uit het feit dat het een regio betreft die reeds veel heeft meegemaakt – wanbetalingen, politieke onrust, militaire staatsgrepen en hyperinflatie. In zekere zin was de komst van de pandemie gewoon nog een probleem erbij. Alleen al in de afgelopen maand heeft Argentinië haar valutacontroles opgevoerd na een nieuwe schuldsanering, zijn in Columbia gewelddadige protesten uitgebroken betreffende politiegeweld en werd de president van Peru geconfronteerd met afzettingsprocedures.

Bovendien is de handhaving van regels vaak laks: In Sao Paulo is het dragen van een gezichtsmasker verplicht, maar als je zonder op pad bent, zijn daar bijna geen consequenties voor. Het hoge percentage van de bevolking dat in armoede leeft en de beperkte overheidssteun, betekent ook dat velen de keuze niet hebben om niet te werken.

“Latijns-Amerikanen zijn erg individualistisch, heel anders dan wat je in Azië ziet, waar je een sterk collectief gevoel hebt”, zegt Paulo Feldmann, hoogleraar economie aan de Universiteit van Sao Paulo.Je hebt ook een zwakke connectie met de autoriteiten – wat alleen maar erger wordt als je leiders krijgt die zich afwijkend uitlaten, zoals bij de pandemie.”

In Buenos Aires is de beweging beperkter: minstens 40% onder het gemiddelde in parken, werkplekken en winkel- en recreatieruimtes.

Ook Argentinië en Chili waren agressief in hun lockdowns, maar zagen desondanks een stijging van het aantal gevallen, omdat bewoners zich niet aan de quarantaine hielden om werk te zoeken en de economieën uiteindelijk begonnen te heropenen. Gevallen in Buenos Aires bleven stijgen, zelfs toen de regering zich terugtrok van heropening en terugkeerde naar de strikte maatregelen die alleen de opening van essentiële diensten mogelijk maakten. Infecties bleven toenemen in het metrogebied van de stad en in de rest van het land.

In andere delen van de regio hadden lockdowns reeds vanaf het begin te maken met een terugslag. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Mexicaanse Andres Manuel Lopez Obrador pleitten tegen de social-distancing en zeiden dat de economische gevolgen in de arme landen veel erger zouden zijn dan de gezondheidstol. Bolsonaro, die zelf ziek werd, negeerde veelal het virus en moedigde mensen aan om te werken en zich te mengen.

Beide landen hebben verschrikkelijk geleden. Brazilië heeft 4,45 miljoen gevallen en bijna 135.000 doden gemeld, en Mexico staat op de tweede plaats met ongeveer 72.000 doden, maar niet enkel ten gevolge van besmettingen (de regering van het land heeft zich verzet tegen grootschalige testen, eind mei werd door adviseurs van de overheid op het gebied van het coronavirus eind mei gemeld dat het een verspilling zou zijn van tijd en middelen.)

Verkeersopstoppingen

Hoewel de aantallen hoog blijven, is de besmettingssnelheid in het grootste deel van de regio afgenomen. Na een maand van meer dan 300.000 nieuwe gevallen per week, zag Brazilië het aantal teruglopen tot 265.000 en vervolgens tot onder de 200.000. Het aantal doden per week is gedaald tot 5.000, het laagste aantal sinds juni. Colombia was voor het eerst sinds 20 juli onder de 200 en meldde op 13 september 190 doden.

Alles bij elkaar genomen heeft de regio met meer dan 600 miljoen mensen 8,5 miljoen gevallen gemeld en bijna 320.000 doden.

In de eerste dagen van september gaf de ‘Latin America Recovery Tracker’ van Oxford Economics de gunstigste cijfers aan sinds begin april. De tracker van Brazilië bevindt zich slechts 3,9% onder het pre-pandemische niveau, gevolgd door Mexico (-16,4%), Colombia (-20,8%) en Chili (-29%). Peru en Argentinië zijn de achterlopers en zijn nog steeds meer dan 30% lager.

Gezondheidsfunctionarissen blijven bezorgd.

“Het is natuurlijk begrijpelijk dat we geleidelijk heropenen, maar we moeten voorzichtig zijn, en dat is niet te zien aan de volle stranden en winkels “, zegt Simone Nouer, de coördinator van de afstudeercursus infectieziekten aan de Universidade Federal do Rio de Janeiro.

En João Paulo Souza, een professor aan de medische faculteit van de Universiteit van Sao Paulo, voegde daaraan toe dat het risico nog lang niet voorbij is. “Wanneer we met een klassieke epidemie worden geconfronteerd, zien we een snelle stijging, een plateau en dan – wanneer je immuniteit krijgt – een snelle daling,” zei hij. “Maar in ons geval hebben we een lang plateau zonder groepsimmuniteit, wat een aanhoudende crisis betekent.”

REGIO