MALARIA VERSPREIDT ZICH SNELLER IN ONTBOST AMAZONEGEBIED

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

In ontbost gebied blijkt malaria zich sneller te verspreiden. Dat hebben onderzoekers vastgesteld in het Braziliaanse Amazonewoud.

Wanneer de ontbossing met 10 procent toeneemt, komt malaria er 3,3 procent vaker voor. Dat is drie keer meer dan eerder was geschat. 

In absolute cijfers: wanneer 1567 extra vierkante kilometer Amazonebos verdwijnt, komen er 9980 extra gevallen van malaria bij.

Satellietbeelden 

De onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit stelden dat vast na analyse van malariagegevens en satellietbeelden voor de periode 2003-2015 in 795 gemeenten in het Braziliaanse Amazone-regenwoud.

In absolute cijfers: wanneer 1567 extra vierkante kilometer Amazonebos verdwijnt, komen er 9980 extra gevallen van malaria bij.

In het binnenland is het effect groter. In Amazonestaten waar weinig bos overblijft, is er geen link. 

De onderzoekers zagen ook een verband in omgekeerde richting. Een toename van malaria met 1 procent leidt ook tot een daling van ontbossing met 1,4 procent. Mensen vestigen zich wellicht minder snel in gebieden met veel malaria.

Malaria wordt overgedragen door muskieten die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Tot 2016 was er wereldwijd een daling van het aantal malaria-infecties, maar in haar jongste malariarapporten meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telkens een stijging. In 2017 steeg het aantal malariagevallen van 217 miljoen naar 219 miljoen.

De studie is in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) gepubliceerd.

BRON|REGIO