NEDERLAND KAN EIGEN DRUGSPROBLEEM MOEILIJK OPLOSSEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Terwijl het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) ongezouten kritiek levert op Suriname, en zelfs de termen ‘narcostaat’ en ‘drugsbronland’ in de mond neemt, kampt het land zelfs met haar eigen drugsproblemen die schreeuwen om een oplossing. 

Uit enkele uitgebrachte en uitgelekte rapporten blijkt dat Justitie in Nederland tot zover niet in staat is om de drugsproblematiek in het land op te lossen. Nederland heeft een leidende rol in Europa als het gaat om drugsgebruik, productie en distributie van drugs in Europa. De Nederlandse drugsindustrie wordt geschat op Euro 19 miljard per jaar. Dat is bijna 3 keer zoveel als het Bruto Binnenlandsproduct van Suriname en Guyana bij elkaar opgeteld.

Wat cocaïne betreft is Nederland nog steeds de belangrijkste poort tot en van Europa. Een deel van de drugs wordt naar andere delen van Europa vervoerd, maar een goed deel blijft toch voor eigen consumptie hangen in Nederland waar er ongeveer 250 duizend gebruikers wonen.

Uit een deze week uitgebracht verslag over de campagne tegen XTC-laboratoria in Nederland valt te halen dat de autoriteiten nauwelijks weten waarmee zij bezig zijn. Nederland is de grootste producent van XTC in Europa en heeft tevens de meeste XTC-gebruikers. In het rapport van Politie en Wetenschap geven twee onderzoekers, die zes maanden meeliepen met de politie van Oost-Nederland, hun bevindingen over de aanpak van synthetische drugs. Hun conclusie is dat alles wat mis kan in de strijd tegen synthetische drugs ook daadwerkelijk gebeurt.

Het rapport heeft betrekking op Oost-Nederland, maar er wordt vanuit gegaan dat in andere delen van het land het niet veel beter is. Er wordt gesproken over agenten en afdelingen die langs elkaar heen werken, een hoge mate van nonchalance en gebrek aan kennis over synthetische drugs en criminele organisaties. Tips vanuit de samenleving blijven ook weken en soms maanden liggen alvorens die in behandeling worden genomen. de informatie is vaak dan niet meer relevant.

Onlangs kwam ook een intern rapport op straat terecht waarin er een grimmig beeld wordt geschetst over de drugscriminaliteit in Nederland. In het uitgelekt document wordt aangehaald dat drugscriminelen nagenoeg vrij spel hebben, omdat een effectieve aanpak vanuit de politie uitblijft.

Hans Schoonens, van de politievakbond ANPV praat over een onthutsend rapport. In het rapport wordt geconcludeerd dat de aanpak van drugs in Nederland “nauwelijks prioriteit heeft” en dat er reeds “10 jaren korte klappen worden uitgedeeld”.

UNITEDNEWS