OPENBAAR MINISTERIE NEDERLAND WILDE ‘VREEMDE DEAL’ MET SURINAME SLUITEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTOBRON

Het voorstel van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om Euro 15 miljoen van de in beslaggenomen Euro 19,5 miljoen af te staan roept veel vraagtekens op.

Des te meer omdat het voorstel onder bedreiging van strafvervolging is gedaan. “Het bewegen tot afgifte van middelen onder dreiging met strafrechtelijk onderzoek en een verdachte-status is ongepast en laakbaar en schuurt tegen het strafbare aan”, stellen de advocaten van de CBvS en de commerciële banken in een toelichting op hun klaagschrift tegenover de rechtbank van Schiphol. Bij hen ontstaat de indruk dat het OM in Nederland op jacht is naar geld om haar eigen kas te spekken, en Suriname als een ideale slachtoffer classificeert.

Het ‘onteigeningsvoorstel’ is volgens de Surinaamse advocaten niet transparant en riekt naar uitbuiting. Het voorstel zou volgens hen uit goede wil geïnitieerd moeten worden, en daarvan is het juristenteam van de CBvS en de betrokken commerciële banken niet van overtuigd. De wet staat toe dat in beslaggenomen voorwerpen, waaronder ook geld, verbeurd wordt verklaard doordat er afstand van wordt gedaan, en dat het OM na onderzoek een deel daarvan kan teruggeven. De wijze waarop de Surinaamse zaak rond de Euro 19,5 miljoen echter afgehandeld zou worden, is volgens de advocaten echter een heel vreemde.

Zij praten zelfs van een zucht bij Justitie om geld te innen via het OM. Reeds is 2012 zou het OM in haar eigen relatiemagazine hebben laten optekenen dat een target is gesteld om in 2018 ruim Euro 100 miljoen af te pakken.

“Er moet geld geïncasseerd worden; er worden estafettes georganiseerd, waarbij OM’ers elkaar in de nek moeten hijgen in hun jacht naar het grote geld dat afgepakt moet worden, zodat de targets worden gerealiseerd”, staat in de gepresenteerde toelichting op het klaagschrift dat deze week bij de rechtbank voor de eerste maal is behandeld.

UNITEDNEWS