MAZELENSCHIP TERUG NAAR CURACAO MAAR PASSAGIERS MOGEN NIET ZOMAAR VAN BOORD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

‘Mazelenschip’ Freewinds is onderweg naar thuishaven Curaçao, maar bij aankomst mogen de passagiers en bemanning niet zonder meer van boord.
De gezondheidsdienst van Curaçao wil eerst een beeld hebben van het besmettingsgevaar. Daarna kan worden beslist wie er wel en wie er niet van boord mag. Hoewel de naam van het schip niet werd vrijgegeven, wordt algemeen aangenomen dat het gaat om de Freewinds, een schip dat eigendom is van de Scientology Kerk en wordt gebruikt voor trainingen en excursies. De Freewinds vertrok zondag uit Curaçao en een dag later werd het schip onder quarantaine geplaatst aan het Caribische eiland Saint Lucia, nadat een bloedonderzoek bevestigde dat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen had. 

Bemanning en passagiers, in totaal zo’n driehonderd, mochten het schip niet verlaten. Het cruiseschip heeft vannacht de haven van Saint Lucia verlaten, het ziet er naar uit dat het schip morgen in de thuishaven Curaçao terugkeert. 

De Freewinds gisteren aangelegd bij de haven aan Saint Lucia.
@AP De Freewinds gisteren aangelegd bij de haven aan Saint Lucia.

Ook Curaçao staat bemanning en passagiers niet zonder meer toe om aan land te gaan. De gezondheidsdienst wil bijvoorbeeld weten wie er wel en niet is gevaccineerd of de ziekte eerder heeft gehad.

“Op basis daarvan kunnen we ervoor zorgen dat alleen de mensen van boord gaan die geen risico vormen”, zegt Izzy Gerstenbluth van de G&Gz. 

Zo moet worden voorkomen dat mensen die zonder dat ze het weten besmet zijn (de ziekte openbaart zich pas na één tot twee weken, red.) op het vliegtuig stappen en het virus over de wereld verspreiden.

De Curaçaose overheid riep gisterenavond iedereen die tussen 22 en 28 april aan boord is geweest van het cruiseschip op om contact op te nemen met de gezondheidsdienst op Curaçao. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er geen grote kans is dat er meer besmettingen zijn en wil paniek onder de bevolking voorkomen, maar roept wél alle bezoekers op om te bellen.

BRON|REGIONAAL