NEDERLANDS MARINESCHIP EN MILITAIREN IN SURINAME VOOR VIERING SREFIDENSI

Foto bron: de ‘Pelikaan’

Het Nederlands ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied, de ‘Pelikaan’, is deze week aangeland in Suriname voor de viering van 47 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid. Het schip is vanuit Curaçao naar Suriname afgevaren, en zal tot en met zaterdag 26 november in Paramaribo vertoeven.

De Nederlandse militairen van de Pelikaan zullen vrijdag 25 november deelnemen aan de militaire parade in verband met de viering van de 47e Onafhankelijkheidsdag van Suriname. Brigadegeneraal, Jan Blacqiere, directeur Internationale Militaire Samenwerking bij de Nederlandse Defensie, is ook aanwezig. De Nederlandse Defensie stelt dat met de aanwezigheid het belang van de hernieuwde militaire samenwerking met Suriname wordt benadrukt.

De Surinaamse minister van Defensie, Krishna Mathoera en haar Nederlandse ambtsgenoot, Anna Bijleveld-Schouten, hebben in april 2021 in Paramaribo, een intentieverklaring getekend betreffende hernieuwde samenwerking op diverse gebieden van Defensie. Nederland wil helpen om het Nationaal Leger van Suriname professioneler te maken.

Drie militairen van het Nationaal Leger van Suriname zijn de vorige week afgereisd naar Curaçao om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van de Pelikaan. Deze militairen doen ervaring op aan boord van het Nederlandse marineschip, kennisuitwisseling en verbeteren de samenwerking.

Suriname en Nederland willen de militaire samenwerking in de komende jaren verder versterken, uitbreiden en uitdiepen. Het voornemen van beide landen is daarom ook om in 2023 en 2024 een jungletraining te houden in Suriname.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box