NOG VEEL BRAAKLIGGEND TERREIN VOOR BUSINESS SURINAME-INDIA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname en India halen onvoldoende uit de zeer hechte en sentimentele relatie die er tussen de twee landen bestaat. Vooral op handelsgebied, toerisme en kennisuitwisseling zal er veel meer interactie moeten plaatsvinden volgens president Chandrikapersad Santokhi.

Voor Surinaamse geldt dat er behoefte is aan Indiase expertise op onder andere het gebied van voedselveiligheid. “We hadden een traditie van een welvarende rijstindustrie. Sommige bekende rijsvariëteiten werden zelfs geëxporteerd naar de Punjab in India via de internationaal erkende rijstonderzoekscentrum in Wageningen, Nickerie”, gaf Santokhi mee op de virtuele bijeenkomst in verband met de 16de herdenking van Pravasi Bhartiya Divas. “Wij kunnen die traditie opnieuw opeisen met moderne technologie”, meent het staatshoofd.

Santokhi haalde nog een reeks samenwerkingsverbanden aan die onderbenut zijn, zoals toerisme. Vandaar dat vanuit de Surinaamse kant gepleit wordt voor het opheffen van alle barrières die de samenwerking belemmeren. De visumplicht is één daarvan.

“Suriname is bereid om de eerste stap te nemen om de visumplicht voor bezoekers uit India af te schaffen”, was de mededeling van de Surinaamse president aan India. Het versoepelen van de mensenstroom zou volgens president Santokhi een grote stap in de goede richting zijn. De Surinaamse regering zal de eerste aanzet doen om de visaplicht af te schaffen. Santokhi legt hiermee de bal bij de Indiase regering om hetzelfde te doen.

UNITEDNEWS