OPSPORING POTENTIELE SLACHTOFFERS BEMOEILIJKT DOOR GEHEIMHOUDINGSPLICHT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Cleopatra Jessurun, directeur op het Ministerie van Volksgezondheid

Omdat de identiteit van personen geïnfecteerd met het coronavirus geheim zijn, is het een extra uitdaging om na te trekken met wie zij allemaal in contact zijn gekomen. De artsen moeten afgaan op informatie versterkt door de personen zelf, maar de informatie blijkt niet altijd efficiënt te zijn.

In meerdere gevallen dienen mensen zich aan die zeggen in contact te zijn geweest met een patiënt, nadat via informele kanalen zij hebben vernomen dat de persoon besmet is. Dit terwijl de patiënt hun namen niet had doorgegeven aan de autoriteiten. Dit maakt het moeilijk om de spreiding van het virus in te dammen. Er zullen naar alternatieven gezocht moeten worden om mensen die risico hebben gelopen te informeren. Dit wordt onderkent door Cleopatra Jessurun, directeur op het Ministerie van Volksgezondheid. Wat die alternatieven zouden moeten zijn is nog in discussie.

Het prijsgeven van de identiteit van slachtoffers is echter geen optie. “We kijken nu wel met de deskundigen, vooral door de ongehoorzaamheid van onze burgers, naar andere strategieën hoe wij hen alerter kunnen maken over bepaalde plekken waar men zou kunnen zijn geweest”, stelt Jessurun. 

“We hebben dit vanaf het begin gezegd, en dat blijft ook zo: we gaan de identiteit van de slachtoffers niet bekendmaken.”

Zij kan zich wel terugvinden in het standpunt dat mensen willen weten of zij blootgesteld werden aan het virus. “Dat moet nog even uitgewerkt worden, omdat het normaliter niet de manier is hoe we te werk gaan.

De manier is: je verwacht die verantwoordelijkheid. Je verwacht dat mensen melden. Je verwacht dat mensen de waarheid spreken.

Je verwacht dat mensen die ziek zijn thuis blijven. Daar we dus die ervaring ook opdoen, zien we dat we andere strategieën gaan moeten bedenken, en dat zullen we ook doen”, zegt de directeur van Volksgezondheid.

UNITEDNEWS