VIJFDE DAG AVONDKLOK: KORTE METTEN MET OVERTREDERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De politie zal korte metten maken met personen die na vijf dagen nog steeds niet begrijpen dat de partial lockdown is ingesteld om hen te beschermen tegen besmetting met COVID-19.

Terwijl het besef steeds meer is gaan groeien schijnen er toch nog wat hardhorenden te zijn die moedwillig de straat opgaan na 8 uur ‘avonds en de politie provoceren door filmpjes op Facebook te plaatsen waarin zij ‘stoer’ gedrag etaleren. Een aantal van hen is reeds hardhandig opgepakt en moest een avondje op het politiestation doorbrengen.

Met megafoons trekt de politie de komende dagen de probleembuurten in om de gemeenschap te waarschuwen. Indien het wangedrag aanhoudt, zal de politie harder moeten optreden. Het aanwenden van geweld is het uiterste middel, maar als het onverantwoordelijk gedrag aanhoudt zal de politie genoodzaakt zijn om dit als voor de hand liggende optie te gebruiken tegen hardhorenden.

De leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) overweegt ook om tijdelijke politieposten neer te zetten in buurten waar er systematisch provocaties plaatsvinden.

Humphrey Naarden, hoofdvoorlichter bij het KPS, bevestigt dit. Het betreft specifieke buurten in Zuid-Paramaribo. “Natuurlijk proberen we te anticiperen op dat wat we op het veld tegenkomen en wat we zien en ervaren. Dus daaraan wordt er gewerkt”, zegt Naarden. Aangezien het vooral jeugdigen zijn die de confrontatie met de politie opzoeken zullen er ook voorlichtingsprogramma’s gemaakt worden om deze groep te bereiken. Naarden vraagt aan de ouders van deze jongeren om de teugels strak te houden, en hen te verbieden zich op de openbare weg te begeven wanneer de avondklok ingaat. “Het lijkt een kiek te zijn, maar het kan verschillende gevolgen hebben. Dus ik vraag aan de ouders en verzorgers om erop te letten dat hun kinderen dat niet doen.”

UNITEDNEWS