ORKAAN LEE ZONDAG MOGELIJK KRACHTIGER EN GEVAARLIJKER VOOR DE OOST KUST VAN DE VS

De laatste analyse laat zien dat Lee windsnelheden van rond de 110 mijl per uur aanhoudt, waardoor de storm een categorie 2 wordt, terwijl hij langzaam rondtolt in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan.

Met windsnelheden van 110 km/u is orkaan Lee net iets sterker geworden en blijft hij op koers om ruim ten noorden van de Benedenwindse eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico langs te trekken. Levensbedreigende rukwinden treffen de eilanden zondag.
Voorspellers waarschuwen dat orkaan Lee  afgelopen 24 uur iets aan kracht heeft ingeboet, maar dat de storm naar verwachting weer sterker zal worden als hij richting het zuidwesten van de Atlantische Oceaan trekt. Gevaarlijke branding en rukwinden langs het grootste deel van de Amerikaanse oostkust zijn begonnen en zullen in de loop van de week verergeren.
Volgens het laatste rapport van het National Hurricane Center werden de winden ongeveer 110 km/u, waardoor de storm een categorie 2 is op de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale.

Hoewel de storm ver genoeg van de Caraïbische eilanden blijft voor directe gevolgen, worden de Benedenwindse eilanden en Puerto Rico al geteisterd door gevaarlijke branding en levensbedreigende rukwinden. Deze omstandigheden zullen zich de komende dagen verder verspreiden naar Hispaniola, Turks- en Caicoseilanden, de Bahama’s en Bermuda.

De U.S. Coast Guard zegt dat de toestand van de zee verslechterd is langs Puerto Rico en de U.S. Virgin Islands, met een branding van 10 tot 15 voet en levensbedreigende rifstromen. Het agentschap zegt dat er bijzondere gevaren zijn voor mensen die dit weekend gaan varen, vissen, naar het strand gaan of aan watersport doen. “We maken ons zorgen over mensen en schippers die de gevolgen van deze storm onderschatten”, zegt kapitein José E. Díaz, commandant van de kustwacht Sector San Juan (Puerto Rico).

“De toename van de verwachte toestand van de zee met 10 tot 15 voet vermindert onze mogelijkheden om te reageren op een maritiem noodgeval met de volledige inzet van onze middelen.”

Zal Lee gevolgen hebben voor de Amerikaanse oostkust?

Hoewel verwacht wordt dat Lee de komende dagen in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan zal vertragen als de sturende stromingen afnemen, beginnen gevaarlijke brandingen en rukwinden langs een groot deel van de oostkust van de V.S. en zullen deze de komende dagen aanhouden.

FOX Weather Hurricane Specialist Bryan Norcross verklaarde dat Lee waarschijnlijk geen directe bedreiging vormt voor Florida, Georgia of South Carolina, maar de storm zal een hoge branding genereren met krachtige golven die schade kunnen veroorzaken langs de kustlijnen.

WAT IS DE ‘ONZEKERHEIDSKEGEL’ IN ORKAANVOORSPELLINGEN?

Hoewel computermodellen voorspellen dat Lee voor de kust van de oostkust zal blijven, geven sommige aan dat de Mid-Atlantische en noordoostelijke kusten nog steeds de gevolgen van de storm kunnen voelen.

“Het is nog te vroeg om te weten welke impact Lee eind volgende week kan hebben langs de Amerikaanse oostkust, Atlantisch Canada of Bermuda, vooral omdat de orkaan naar verwachting aanzienlijk zal vertragen boven het zuidwesten van de Atlantische Oceaan”, aldus het NHC.

Orkaan Lee ging in 24 uur van categorie 1 naar categorie 5

De storm onderging een snelle intensivering met extreme snelheid op donderdag en transformeerde van een categorie 1 orkaan met 80 mph woensdagavond naar een categorie 5 monster met 165 mph slechts 24 uur later.

Lee was pas de 13e categorie 5 storm ten oosten van het Caribisch gebied die ooit is geregistreerd.
“Als je een storm ziet die zo is ingepakt, dan weet je dat je een storm in de hoogste regionen hebt”, zei FOX Weather Hurricane Specialist Bryan Norcross. “En dit was er echt eentje voor de recordboeken in zoveel opzichten. En gelukkig gaat hij niet richting land, tenminste niet op de korte termijn.”

De storm kreeg vrijdag te maken met windschering, waardoor de kracht van de storm afnam en hij terugviel tot een categorie 3. Lee is zaterdag afgezwakt tot een categorie 2 storm maar zal naar verwachting begin volgende week weer uitgroeien tot een grote orkaan terwijl hij langzaam door de zuidwestelijke Atlantische Oceaan raast.

Waar bevindt orkaan Lee zich?

Volgens het National Hurricane Center bevindt orkaan Lee zich ongeveer 270 mijl ten noordoosten van de noordelijke Benedenwindse Eilanden. De orkaan blijft in een west-noordwestelijke richting trekken en begint af te zwakken boven het zuidwestelijke deel van de Atlantische Oceaan, waar hij naar verwachting zijn ‘major’ status terugkrijgt.

Wat is de verwachte baan van orkaan Lee?

Verwacht wordt dat orkaan Lee de komende dagen in west-noordwestelijke richting zal blijven bewegen in de open wateren van het zuidwesten van de Atlantische Oceaan en begin volgende week ver ten oosten van de Bahama’s zal blijven.

Op de huidige koers wordt verwacht dat Lee de komende dagen ruim ten noorden van de noordelijke Benedenwindse Eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico zal passeren. Er zijn momenteel geen watches of waarschuwingen van kracht voor landmassa’s.

Hoewel Lee vrijdag en begin zaterdag in intensiteit is afgenomen, zeggen de voorspellers dat de orkaan tijdens het begin van de werkweek weer de status van categorie 4 kan krijgen als de atmosferische omstandigheden gunstig zijn.

REGIO

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box