PERSONEEL AZP GEEFT ZICH MASSAAL OP VOOR VACCINATIE COVID-19

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De komende dagen moeten 5300 gezondheidswerkers gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

De eerste groep bestaat uit 1500 personen en de tweede groep uit maar liefs 3800. Het gaat om de eerste vaccinatie die al wat weerbaarheid moet bieden tegen een besmetting. Een maand na de eerste vaccinatie wordt een tweede dosis toegediend die de weerbaarheid voor enkele maanden verhoogd naar meer dan 90%. De verwachting is dan dat het coronavirus, rond de tijd van de uitwerking, al behoorlijk is teruggedrongen. Uitgesloten is niet dat er meerdere doses gegeven moeten worden voor weerstand gedurende een langere periode, in geval het virus op nationaal niveau nog niet helemaal is geneutraliseerd.

Onder de gezondheidswerkers in Suriname is er in ieder geval wel genoeg vertrouwen in het vaccin AstraZeneca. De onlineregistratie bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is op 19 februari gestart, en binnen drie dagen hebben meer dan 900 personen zich opgegeven voor de vaccinatie.

Sinds de uitbraak van de epidemie in Suriname heeft het AZP 167 besmettingen onder het personeel moeten registreren. Tijdens de eerste golf ging het om 69 personen, terwijl de tweede golf, die in december begon, tot zover 98 coronabesmettingen opleverde binnen AZP. “In de afgelopen twee maanden zijn er dus meer mensen besmet geraakt en tijdelijk uit het arbeidsproces geraakt dan in de eerste 6 maanden. Gelukkig, in ieder geval bij het Academisch Ziekenhuis, maar ook in de andere instellingen, is geen enkele medewerker overleden aan de gevolgen van Covid-19. We hebben wel personeel op de Intensive Care gehad, en ik kan u zeggen: we hebben angstige dagen doorgemaakt. Maar eenieder is weer terug op de werkvloer”, zegt AZP-directeur Claudia Marica-Redan.

UNITEDNEWS