PETROBRAS WIL MET STAATSOLIE SAMENWERKEN OM OLIE-INDUSTRIE OP TE KRIKKEN

TotalEnergies kondigde afgelopen woensdag plannen aan om maar liefst 9 miljard dollar te investeren in een grootschalig olieproductieproject in Suriname, het buurland van Brazilië.

Dit nieuws markeert een significante stap in de ontwikkeling van de energie-industrie in de regio en heeft grote implicaties voor zowel Suriname als de omliggende landen. Ook Brazilië maakt zich op om te profiteren van de ontwikkelen die in Suriname zijn aangekondigd.

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies heeft ambitieuze plannen om een drijvend productieplatform te installeren op een locatie die zich 150 kilometer uit de kust van Suriname bevindt. Het doel van dit project is om een indrukwekkende dagelijkse productiecapaciteit van 200.000 vaten olie te bereiken. Hoewel de definitieve investeringsbeslissing pas in 2024 wordt verwacht, is de verwachting dat de eerste oliewinning in 2028 zal plaatsvinden.

Deze aankondiging onderstreept het groeiende belang van Suriname als een belangrijke speler in de wereldwijde olieproductie, en dit is Brazilië niet ontgaan.

De dochteronderneming van Petrobras, Transpetro, is bezig met haar eigen plannen om te internationaliseren. Onder leiding van directeur Sérgio Bacci is Transpetro van plan om haar eerste stappen in deze richting te zetten, met als eerste stap het ondertekenen van een internationale intentieverklaring met Staatsolie, het staatsbedrijf van Suriname. Deze zet geeft aan dat Petrobras, een van de grootste oliebedrijven ter wereld, ook oog heeft voor de mogelijkheden die zich in Suriname en het buurland Guyana voordoen.

De Braziliaanse equatoriale marge, die zich uitstrekt van Brazilië tot Guyana, Frans-Guyana en Suriname, heeft de interesse van de olie-industrie gewekt vanwege haar geologische potentieel. Deze regio, die tot voor kort relatief onbekend was op het gebied van olie-exploratie en -productie, heeft overeenkomsten met succesvolle olievondsten in Guyana en Suriname. Het National Petroleum, Natural Gas and Biofuels Agency (ANP) van Brazilië heeft benadrukt dat het geologische model vergelijkbaar is met dat van de eerdergenoemde succesverhalen.

TotalEnergies, als een van ‘s werelds grootste energiebedrijven, heeft al een indrukwekkende wereldwijde aanwezigheid en is betrokken bij diverse energie-gerelateerde activiteiten, waaronder olie- en gasproductie, hernieuwbare energieprojecten, en onderzoek en ontwikkeling van schone energietechnologieën. De investering in Suriname markeert een belangrijke mijlpaal in hun streven naar duurzame energieproductie en groei in opkomende markten. Het belooft een spannende ontwikkeling te worden in de evolutie van de energie-industrie in Latijns-Amerika en de Cariben.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box