POLITIE BRAZILIE ONTBLOOT BANDEN TUSSEN DRUGSHANDEL, GOUDWINNING EN WISWASPRAKTIJKEN TOT IN SURINAME

Foto: Vliegtuigen die in beslag zijn genomen tijdens de operatie ‘Narcos Gold’ zijn bedoeld voor de openbare veiligheid in Pará en Amapá

Het onderzoek van de Braziliaanse federale politie (PF) heeft verdachte connecties aan het licht gebracht tussen drugshandelaren, mijnwerkers en zakenlieden die betrokken zijn bij de zogenaamde ‘narcogarimpos’, waarbij goudwinning wordt gebruikt om geld uit de drugshandel wit te wassen. De netwerken strekken zich uit tot in Suriname.

In november 2020 lanceerde de federale politie van Paraná een operatie tegen de internationale drugshandel. Heverton Soares Oliveira, bijgenaamd “Grota”, was niet eens het beoogde doelwit van de agenten. Toch besloot hij volgens de PF om zich te verbergen in een illegale goudmijn in Itaituba (PA), op 3.000 kilometer afstand van Curitiba.

Tot dat moment leek Grota slechts een succesvolle zakenman in Pará te zijn, met investeringen in boerderijen, vee en mijnbouw. Echter, zijn bedrijf in de belangrijkste mijnbouwgemeente van Brazilië stond al op het radarscherm van de autoriteiten.

In het daaropvolgende jaar kwam Grota daadwerkelijk in het vizier van de PF tijdens een andere operatie genaamd “Narcos Gold”. Samen met een piloot van een luchtvaartmaatschappij, die werd geïdentificeerd als zijn partner en eerder in 2004 was gearresteerd op beschuldiging van het verlenen van diensten aan drugshandelaar Fernandinho Beira-Mar, beheersten ze tientallen vliegtuigen en clandestiene start- en landingsbanen die werden gebruikt voor het transport van goud en cocaïne.

De PF-onderzoeken werpen licht op het complexe web van verbindingen tussen drugshandelaren, mijnwerkers, politie en zakenlieden die worden verdacht van betrokkenheid bij de zogenaamde “narcogarimpos”. Dit model werd overgenomen door drugskartels in het Amazonegebied om geld wit te wassen via goudwinning, een markt met gebrekkig toezicht en mazen in de wet die misdaad vergemakkelijken. In totaal onderzochten de agenten U$27 miljard aan verdachte bezittingen en bedrijven, arresteerden 225 personen en vroegen de inbeslagname aan van 236 vliegtuigen. De juridische procedures lopen echter nog steeds.

Dit is wat er gebeurt met de beschuldigingen tegen Grota, die door de PF wordt beschuldigd van het leiden van een criminele organisatie en het aanvoeren van de drugsmijnbouw. Na negen maanden op de vlucht wist de zakenman een arrestatiebevel bij de rechtbank te vernietigen en herwon hij in beslag genomen vliegtuigen. Vandaag reageert hij op vrije voeten op de beschuldigingen.

De verdediging van Grota noemt het onderzoek “Narcos Gold” een “verhaal met verbazingwekkende aspecten” en beweert dat de onderzoeken, ondanks bijna drie jaar, “niet in staat waren om ook maar één bewijsstuk toe te voegen aan de zaak tegen de beschuldigingen”.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box