PRESIDENT ALI | OPNIEUW ONDERHANDELEN” ONMOGELIJK WEGENS ONSCHENDBAARHEID OLIECONTRACTEN

Foto: Dr. Mohamed Irfaan Ali, president van Guyana | Bron: OilNow.gy

In een recent interview met Gideon Long van de BBC bevestigde president Dr. Mohamed Irfaan Ali van Guyana opnieuw het standpunt van zijn regering om de Stabroek Block Production Sharing Agreement te handhaven, zelfs nu er stemmen opgaan om opnieuw te onderhandelen over de overeenkomst uit 2016 met ExxonMobil (operator), Hess en CNOOC.

De PSA is al lange tijd een twistpunt, waarbij critici aanvoeren dat het Exxon en zijn partners bevoordeelt. Ze zijn het niet eens met de fiscale voorwaarden van het contract, waaronder de royalty’s van 2%, het plafond van 75% voor kostendekking en de 50/50 verdeling van de winst. De regering van president Ali, die het beheer van het contract heeft geërfd toen ze de regering overnam, en het aanhoudende gewicht van kritiek blijft incasseren, blijft bij haar standpunt dat het contract niet zal worden gewijzigd. In een openhartige verklaring aan de BBC zei president Ali:

“De deal had beter kunnen zijn voor Guyana. Exxon had een goede deal gesloten met de vorige regering, maar voor ons is de onschendbaarheid van het contract erg belangrijk. We kunnen niet teruggaan en opnieuw onderhandelen.”

De toewijding van de president aan het behoud van de onschendbaarheid van contracten is een centrale pijler van de bestuursaanpak van zijn regering. En het kan worden gezien als een breder principe dat stabiliteit en vertrouwen in contractuele overeenkomsten van vitaal belang zijn voor het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bevorderen van economische groei.

Dat punt is keer op keer gemaakt. Timothy Tucker, voormalig voorzitter van Guyana’s grootste zakenorganisatie – de Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI) – heeft erop gewezen dat willekeurige beslissingen om de aard van een overeenkomst te wijzigen nadat alle partijen ermee hebben ingestemd, slecht is voor het bedrijfsleven en het imago van het land.

De zakenman zei dat terugkomen op je woord op zo’n manier gelijk staat aan het hebben van een “low-life mentaliteit”. Toen de kwestie voor het laatst aan president Ali aan de orde werd gesteld, zei hij: “Stel me de vraag niet honderd keer. U moet begrijpen dat we te goeder trouw moeten handelen om de overeenkomst na te leven.”

Ondanks de kritiek heeft het Stabroek Block contract uit 2016, dat Exxon toegang gaf tot enorme offshore oliereserves, Guyana in de schijnwerpers gezet als opkomende olieproducerende natie.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

Facebook Comments Box