REGERING ZET ‘SURINAME BOND’ IN ALS MACRO-ECONOMISCH INSTRUMENT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering is behoorlijk gevorderd met het ontwikkelen van een obligatielening ter financiering van haar beleid en uitgaven.

Het streven is om minimaal USD 400 miljoen op te halen via de ‘Suriname Bond’. In het concept wordt verwezen naar een looptijd van 7 jaar met een rente van 5% per halfjaar. Volgens minister Armand Achaibersing van Financiën gaat het voor nu om conceptuele voornemens die nog niet zijn gefinaliseerd. Feit is wel dat de regering een obligatielening wil aangaan. “Ik heb gelezen dat men denkt dat dit uitgegeven wordt om slechts de operationele kosten op te vangen. Ja, het is ten dele waar, ten dele. Maar ik wil stellen dat wij doorgaan met onze maatregelen om het tekort op te heffen, en als we instaat zijn om dat tekort op te heffen, hebben we niet deze middelen meer nodig om die operationele tekorten te financieren.”

De obligatielening heeft een bredere benadering, en wel als macro-economisch instrument voor stabilisatie van de economie middels het afromen met een beleggingsproduct. Gekeken wordt naar particuliere beleggers, het bedrijfsleven, geïnstitutionaliseerde beleggers en de diaspora gemeenschap. “U moet dit instrument ook beschouwen als in staat te zijn om onze schulden te kunnen aflossen”, zegt de minister.

Nadat de Suriname Bond goed voorbereid is in regeringskringen zal die worden doorgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA) om daarover een besluit te nemen. “En ik hoop dat u mij ook ondersteunt om dit instrument tot een succes te maken, omdat het een macro-economisch instrument is wat je inzet”, geeft Achaibersing mee aan het parlement.

UNITEDNEWS