RONALD VENETIAAN KRIJGT HOOGSTE ONDERSCHEIDING VAN STAAT SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Fotobron|Decoratie ex-president Venetiaan

In het kader van 45 jaar Herdenking Staatkundige Onafhankelijkheid van Suriname zijn 194 Surinamers gedecoreerd. De hoogste onderscheiding, Drager Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster, werd toegewezen aan ex-president Ronald Venetiaan.

Hij is tot nu de langs regerende president van Suriname geweest. Hij mocht drie termijnen het land leiden, waarvan twee termijnen onafgebroken. 

“De gewezen president van de Republiek Suriname drs. Ronald Runaldo Venetiaan die met wijsheid, oprechtheid, beproefde vaderlandsliefde zich van zijn taak heeft gekweten onder vaak moeilijke omstandigheden”, zegt Chandrikapersad Santokhi, president van de Republiek Suriname over de leiderschapskwaliteiten van Venetiaan. Die mocht nu zelf de hoogste onderscheiding in ontvangst nemen, nadat hij die, tijdens zijn presidentschap, aan vele vooraanstaande burgers toekende. 

De Drager Grootlint in de Ere Orde van de Palm werd omhangen aan mevrouw Antoinette Arron-Leeuwin, weduwe van Henck Arron (Suriname ’s eerste premier).

De versierselen horende bij Groot Officier in de Ere orde van de palm gingen naar: Soerdj Badrisingh (gewezen minister van Justitie en Politie 1977-1980, Allan Li Fo Sjoe (Surinaamse politicus, ex-minister Onderwijs en Wetenschap, universiteitsdocent) en Frits Frijmersum (Surinaamse politicus en ingenieur).

Tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster werd benoemd, oud-rechter Shardapersad Gangaram Panday.

De voordrachten voor decoraties kwamen, zoals gebruikelijk, vanuit diverse organisaties voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor land en volk. Het is ook des president om kandidaten naar voren te schuiven. “Allemaal personen die als voorbeeldfiguren mogen dienen. Die zich meer dan het normale hebben getroost bij hun arbeid, en zich vaak belangeloos hebben ingezet voor mens en samenleving”, zegt Santokhi.

De president merkt op dat het zeer opvallend is dat bijna elk jaar een groep van tussen de 650 – 750 personen gedecoreerd werd. Dit is enigszins aangepast. Begonnen is met de samenstelling van de Adviescommissie voor de Surinaamse Onderscheidingen bestaande uit 11 personen met een breed draagvlak in de samenleving. Er is ook gewerkt aan aanscherping van de criteria, en dat niet alleen op de dag of rond de dag van 25 november er personen zullen worden gedecoreerd.

Er zijn ook andere personen die zich zichtbaar en onzichtbaar op de voorgrond, maar ook op de achtergrond inzetten voor verheffing van de samenleving. Deze personen moeten volgens de president worden geïdentificeerd en voorgedragen om in aanmerking te komen voor een onderscheiding. Vanwege de coronasituatie werd de decoratieplechtigheid opgedeeld in twee momenten. In totaal zijn 194 personen gedecoreerd in het kader van 45 jaar staatkundige Onafhankelijkheid.

UNITEDNEWS