‘SLM BOEING 777 BINNEN 2 TOT 4 WEKEN ETOPS-GECERTIFICEERD’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PARAMARIBO – De SLM Boeing 777, die nu in Frankfurt staat voor onderhoud, vliegt naar verwachting vrijdag weer vanaf Schiphol naar Paramaribo als onderdeel van de ETOPS-certificering. Net als op de heenweg, afgelopen zondag, wordt er dan via de kortste route gevlogen en bovendien wordt er getest hoe het is om op één motor te vliegen.

Als alles goed gaat, kan de ETOPS-certificering binnen twee tot vier weken afgerond worden.

“In Duitsland zal de ‘Bird Of The Green Paradise‘ een reguliere A-check ondergaan bij Lufthansa. De A-check is een doorsnee check/onderhoud en is te vergelijken met een ‘kleine beurt bij auto’s’. Het vliegtuig wordt bij Boeing geleased en die heeft het onderhoud in samenspraak met de SLM neergelegd bij Lufthansa Technik in Frankfurt. Na dit onderhoud, dat elke 400-600 vlieguren plaats vindt, komt de SLM machine donderdag om 15.00u terug in Amsterdam. Naar verwachting zal dan vrijdag om 10.20u teruggevlogen worden naar Suriname, waarbij net als op de heenweg de gewone ETOPS vliegroute wordt aangehouden”.

“Het minimaal 1 keer heen en weer vliegen op de ETOPS route Paramaribo – Amsterdam, is een vereiste in het certificeringsproces voor de SLM Boeing. Tijdens deze vlucht zal ook een andere eis gecheckt worden, namelijk hoe het vliegtuig en de bemanning omgaan met het vliegen met 1 motor. Hiervoor zal tijdens het vliegen 1 motor worden uitgeschakeld en een tijdje zo worden gevolgen. Daarna wordt het proces herhaald met de andere motor. Als alles goed verloopt zal binnen 2 a 4 weken de officiële ETOPS certificering van de SLM Boeing 777 volgen.”

Wanneer de ETOPS geregeld is, kan de Triple Seven commercieel op de lijndienst tussen Schiphol en Paramaribo ingezet worden, zonder urenlang om te vliegen langs uitwijkluchthavens.

De Surinaamse maatschappij hoeft dan niet langer voor deze route vliegtuigen in te huren bij Air Belgium en andere wetlease-aanbieders. De Boeing 777-200ER, een voormalig Singapore Airlines-toestel, volgt de Airbus A340 op waar de SLM bijna een jaar geleden afscheid van nam.

TRAVEL