STATEN-GENERAAL MAAKT ZICH ZORGEN OM SURINAAMSE GRONDSTOFFEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President Chan Santokhi heeft van de Nederlandse Staten-Generaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, opvallend veel vragen gekregen met betrekking tot het beheer van de Surinaamse grondstoffen, met de nadruk op de olierijkdommen.

De Nederlandse parlementariërs hebben het gevoel dat de natuurlijke rijkdommen van Suriname het doelwit zijn van corruptie. De invloed van China in Suriname, via de vele concessies, is ook een doorn in het oog van de Nederlandse Staten.

Bastiaan van Apeldoorn (SP) en andere Kamerleden hebben concrete vragen gesteld over hoe Suriname de olierijkdommen denkt in te zetten ten behoeve van land en volk, waarbij niet buitenlandse mogendheden met het grootste deel van de koek er vandoor gaan.

De Kamerleden legden daarbij direct een verband met eventuele Nederlandse steun om Suriname bij te staan bij het opzetten van een olie-industrie. Er is subtiel geopperd dat zij niet happig zijn met de aanwezigheid van grote Chinese maatschappijen in Suriname.

Farahnaz Karimi van GroenLinks is geïnteresseerd naar de personen en bedrijven die allemaal onder bedenkelijke omstandigheden in bezit zijn gekomen van hout- en goudconcessies. Zij vraagt aan president Santokhi naar publicatie van de namen.

De president zegt dat China één van de grote schuldeisers van Suriname is, met wie van gedachte zal moeten worden gewisseld om te komen tot een herschikking van de buitenlandse kredieten. De president zegt wel dat er een duidelijk standpunt is met betrekking tot zeker de olierijkdommen. “De natuurlijke hulpbronnen van ons land, maar zeker de olievondsten, die toebehoren aan het volk van Suriname, en dat we daarvoor een regering moeten hebben die eerlijk en transparant is. De inkomsten zijn in de eerste plaats bestemd zijn voor ontwikkeling van het land”, zegt Santokhi. Hij stelt dat alle bedenkelijke concessies ingetrokken zullen worden binnen het kader van de Surinaamse wetgeving.

UNITEDNEWS