SURINAAMSE OLIEVONDSTEN GESCHAT OP 1,4 MILJARD VATEN VOLGENS RYSTAD ENERGY

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het in Noorwegen gevestigde onafhankelijke energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf, Rystad Energy, zegt dat de drie vondsten die tot nu toe voor de kust van Suriname zijn gedaan, naar schatting gezamenlijk een olie-equivalent voorraad bevatten van bijna 1,4 miljard vaten.

Maka Central-1 en Sapakara West-1 waren de eerste twee vondsten en hebben naar verluidt een significante potentie voor toenemende eerste olie welke aan verdere evaluatie wordt onderworpen. Operator Apache heeft gemeld dat de derde vondst bij Kwaskwasi-1 tot nu  toe de beste boorput is.

“De drie vondsten die in Blok 58 zijn gedaan, worden geschat op ongeveer 1,4 miljard vaten olie-equivalent. Dit zijn de schattingen van Rystad Energy op basis van het nettoinkomen bij elke vondst ”, zegt Sonya Boodoo, Vice President Upstream Research bij Rystad Energy.

Zij gaf aan dat Rystad Energy de vondst van Kwaskwasi schat op 728 miljoen vaten aan winbare olie-equivalente bronnen. “We denken dat Maka Central ongeveer 400 miljoen vaten olie-equivalent heeft en Sapakara West ongeveer 250 heeft.”

Boodoo zei dat de huidige productie in Suriname van twee onshore-velden ongeveer 16.000 tot 20.000 vaten olie per dag bedraagt. “Als de drie recente vondsten worden ontwikkeld, dit zal resulteren in een aanzienlijke toename van de productie. Als het zich ontwikkeld zoals we verwachten, kunnen we daar een productie hebben van gemiddeld 450.000 vaten per dag tegemoet zien. “

Vorige week verkondigde Apache Corporation dat het boorschip Noble Sam Croft zijn werkzaamheden is begonnen bij de Keskesi East-1-exploratiebron, ongeveer 14 kilometer (9 mijl) ten zuidoosten van Sapakara West-1. De Keskesi-put zal de bovenste laag van Krijt-tijdperk fossielen testen in de Campanian en Santonian.

Blok 58 ligt langs de grens tussen Guyana en Suriname, wat een indicatie kan zijn dat het een vergelijkbare reservoirkwaliteit heeft als vondst die ExxonMobil in Guyana heeft gedaan.

Apache heeft een belang van 50% in Block 58 en zal de operator blijven tot de voltooiing van de Keskesi-put. Total S.A. heeft de resterende 50% van het werkbelang.

OIL SURINAME