SVJ JOURNALIST GEKOZEN TOT SECRETARIS GENERAAL ACM

Foto: Harvey Panka

De Associatie van Caribische Mediawerkers ACM heeft sinds zaterdag en nieuw bestuur. Journalist en penningmeester van de Surinaamse Vereniging van Journalisten SVJ, Harvey Panka is gekozen tot de nieuwe algemene secretaris van de regionale associatie.

De verkiezing vond plaats op een virtuele zoom -meeting tijdens de tiende tweejaarlijkse algemene vergadering van de ACM. De Guyanese Nazima Raghubir is gekozen al de nieuwe president van deze Caribische journalisten organisatie. De overkoepelende regionale organisatie heeft zaterdag ook haar 20 – jarig bestaan herdacht. Verkiezing en herdenking vonden plaats in een virtuele zoommeeting waaraan bijkans 40 journalisten uit de Caribische regio aan hebben deelgenomen, als ook een vertegenwoordiger van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Volgens SVJ –voorzitter Carla Boeitius betekent, naast het harde werk dat binnen de ACM moet plaatsvinden de verkiezing van Panka ook een herleving voor de eigen Surinaams organisatie. “De SVJ heeft sinds de oprichting van de ACM daarin geparticipeerd en in sommige besturen een functie bekleed. Echter dreigde de lokale vereniging onzichtbaar te worden in de regio, veelal door het gebrek aan animo in de eigen activiteiten van de SVJ door haar leden. “Maar we hebben tijdens de meeting gemerkt dat dit echt een probleem is waar ook andere landen mee te kampen hebben en zullen als regionale organisatie daar extra aandacht aan besteden”, zegt Boeitius.

Panka zegt het een eer te vinden, te zijn gekozen als de algemeen secretaris van de ACM. “Dt is een prestigieuze organisatie met een behoorlijke regionale en internationale impact.

Volgens hem moet vooral dank worden uitgebracht aan een van de medeoprichters van de ACM, Wesley Gibbings die altijd al, Suriname in de voorlinies van de ACM wil hebben en daarvoor met succes in de regio voor heeft gelobbyd. In 2018 was Suriname al voorgedragen voor een functie maar niet gekozen.

Met de portefeuille van algemeen secretaris is volgens Panka en Boeitius een behoorlijke taak weggelegd voor zowel het nieuw ACM-bestuur als ook voor de SVJ. “Het algemeen secretariaat is bij de ACM vrijwel het hart van de regionale organisatie. De organisatie biedt norm veel mogelijkheden om middels trainingen en gemeenschappelijke projecten de journalistieke doelen maar ook de kwaliteit van het beroep in de regio naar een hoger niveau te brengen.

Wij zullen hier in Suriname ons deel moeten doen”, zegt de SVJ-voorzitter. Gibbings heeft op de zogeheten Biennial-meeting’ een presentatie verzorgd over het werk en de impact van de ACM. Zelf is hij als Algemeen secretaris lange tijd het gezicht geweest van de organisatie. “Onder de huidige omstandigheden met Covid, denk ik dat we niet ontevreden mogen zijn over onze meeting waaraan goed is geparticipeerd. Het was wel verwarmend de journalistiek regionale gemeenschap vertegenwoordigd te zien. Er is behoorlijk wat met elkaar gedeeld aan ervaringen, gebeurtenissen en successen over de afgelopen jaren, middels het presenteren van landen ‘report’s’ .Het is vooral duidelijk geworden dat de ACM een centrale rol speelt binnen het netwerk van de journalistiek. Ik ben enorm positief en optimistisch gestemd en kijk uit te werken met opnieuw een geweldig team aan nieuwe bestuursleden.

In het nieuw bestuur van de ACM hebben verder zitting, Emmanuuel Joseph als vice president en penningmester, Wesley Gibbings als de tweede algemene secretaris, Denis Chabrol als assistent secretaris en Myriam Malmin en Kenton Chance als commissarissen.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box