VENEZUELA BESCHULDIGT TWEE AMERIKANEN VAN TERRORISME EN SAMENZWERING M.B.T. EEN MISLUKT HUURLINGEN COMPLOT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De hoofdaanklager van Venezuela, Tarek William Saab, houdt vrijdag een persconferentie in Caracas. © REUTERS / Manaure Quintero

Venezuela heeft twee voormalige Amerikaanse soldaten beschuldigd van terrorisme en samenzweringsdelicten omdat ze hebben deelgenomen aan een mislukt complot bod om president Nicolas Maduro te verdrijven, zei de hoogste aanklager van het land vrijdag.

Luke Alexander Denman en Airan Berry behoorden tot ten minste 17 mensen die door het Venezolaanse leger waren gevangengenomen na een verijdelde poging van huursoldaten om president Maduro te ontvoeren in de vroege uren van zondagochtend.

Procureur-generaal Tarek William Saab zei dat de ex-soldaten waren beschuldigd van “terrorisme, samenzwering, illegale handel in oorlogswapens en [criminele] verenigingen”, en tot 30 jaar gevangenisstraf zouden kunnen krijgen.

Het kantoor van Saab verzocht ook om de aanhouding en uitlevering van de Amerikaanse militaire veteraan Jordan Goudreau en twee Venezolanen die ervan werden beschuldigd de mislukte inval te hebben georkestreerd.

Maduro zei donderdag dat er binnenkort bewijs aan het licht zal komen dat zal aantonen dat de Amerikaanse president Donald Trump zelf het complot heeft bevolen. Trump verwierp die beschuldiging en zei dat hij de dingen anders zou hebben gedaan door een volledige ‘invasie’ te plegen.

BRON|REGIO