VLOT VERLOOP AANPAK OPENBARE PLEKKEN EN RENOVATIE HISTORISCHE BINNENSTAD

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), heeft tijdens een persbriefing de actuele stand van zaken met betrekking tot het Paramaribo Urban Rehabilitation Program II (PURP II) met de samenleving gedeeld.

“PURP is om onze historische binnenstad weer nieuw leven in te blazen”. Dit zegt minister Henry Ori van minOWC tijdens het persmoment op vrijdag 8 september 2023.

Minister Ori is ingegaan op het behoud van de historische binnenstad. De bewindsman acht het belangrijk dat de samenleving goed geïnformeerd blijft over de aanpak van de historische panden en openbare plekken. Hij geeft aan dat er hard gewerkt wordt om de binnenstad een nieuwe look te geven voor zowel de lokale bevolking als buitenlanders.

Volgens hem heeft de regering enorme inspanningen gepleegd om stadsverfraaiing te kunnen bewerkstelligen. “Er zullen een aantal mooie dingen gebeuren waarvan de samenleving zal kunnen genieten”, aldus minister Ori.

Clifton Braam, onderdirecteur (OD) van het directoraat Cultuur, laat weten dat de focus momenteel meer is gelegd op Palmentuin en Waterkant. Hij legt uit dat er momenteel arboristen te werk zijn gesteld om alle vuil van de bomen weg te halen.

Het is volgens hem de bedoeling om door te gaan met het opschonen van de tuin, zodat deze tegen eind september gedeeltelijk weer toegankelijk wordt voor het publiek. Braam laat doorschemeren dat Palmentuin binnenkort ook verfraaid zal worden met looppaden, goede verlichting en zullen er kunstwerken geplaatst worden.

Voor wat de Waterkant betreft is er gepland om in oktober te starten met de renovatie, wanneer de gesprekken met de crafters en standhouders zijn afgerond. De onderdirecteur laat weten dat PURP 1 goed op schema is en dat PURP 2 binnenkort zal aanvangen.

Hij geeft verder aan blij te zijn met het feit dat tijdens fase 2 van het PURP-programma ook de renovatie van Gebouw 1790 is opgenomen, welke naast het Kabinet van de President staat. Het gebouw zal omgetoverd worden tot een nationaal museum

“Onze binnenstad behoort tot het Werelderfgoedlijst van de UNESCO en daarom moeten we erop toezien dat we vanaf nu deze gebouwen goed onderhouden en mooi maken”, benadrukt de OD. Volgens hem is dat de bedoeling van het PURP-project- “Recharging The Historic Town”, het leefbaar maken van de binnenstad.

De gebouwen moeten historisch blijven, maar tegelijkertijd wordt ernaar gekeken om ze mooier en moderner te maken, zolang men binnen het kader van het historische blijft. “Een van de vereisten is natuurlijk dat je niks zomaar afbreekt”, legt Braam uit. De geschiedenis moet daar blijven en dat is dus ook de bedoeling overal waar men bezig is. Het streven is om PURP 1 in november af te ronden, waarna er in 2024 een aanvang gemaakt zal worden met PURP 2. De verwachtingen van Braam voor dit project zijn heel hoog. Echter vraagt hij de samenleving om nog wat geduld te betrachten. De onderdirecteur belooft dat zowel de Palmentuin als de Waterkant een aangename plek zal worden voor eenieder.

PERSBERICHT|CDS

Facebook Comments Box