VOORSTEL GETROUWDE PRIESTERS AMAZONELANDEN AFGEWEZEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname zal geen getrouwde katholieke priesters krijgen. Het celibaat blijft van kracht en deze discussie is voorlopig afgesloten voor het Vaticaan.

Dit is het besluit van paus Franciscus die meer dan 3,5 maanden zich heeft gebogen over het voorstel dat door landen van de amazone is gedaan. Suriname en haar buurlanden hadden tijdens een synode dit voorstel aan de paus voorgelegd met als doel om de verwatering van het geloof in rurale gebieden tegen te gaan.

Indien het voorstel was goedgekeurd, zou dit het meest ingrijpend besluit in duizend jaren zijn binnen de katholieke kerk. Critici waren niet te spreken over het voorstel en praten over een gevaarlijk precedent dat een aanslag op de katholieke kerk zou kunnen betekenen. Het celibaat is volgens hen één van de pilaren van de Rooms-katholieke kerk.

Ondersteuners van het voorstel zijn de mening toegedaan dat, bij wijze van zeer hoge uitzondering, getrouwde mannen die binnen hun gemeenschap uitmuntende voorbeeldchristenen zijn, in aanmerking zouden kunnen komen voor het priesterschap. Dit om de Katholieke kerk in het binnenland van Suriname en andere Amazonelanden te versterken.

De kerk kampt momenteel met zware uitdagingen in rurale gebieden, waaronder de opmars van protestantse stromingen en langdurige afwezigheid van priesters.

In Rome is een speciale bisschoppenconferentie gehouden om het vraagstuk van de Amazonelanden te bespreken. Suriname werd ook concreet genoemd als land waar de Katholieke kerk met enorm veel uitdagingen kampt in het binnenland. Steeds minder mannen zijn bereid om het priesterschap in te gaan, en het celibaat blijkt een van de belangrijkste obstakel te vormen.

Het besluit van paus Franciscus is dat de kerk in de rurale gebieden van de Amazonelanden naar andere mogelijkheden moet zoeken om haar invloed te blijven behouden en uit te bouwen in de rurale gebieden. Het priesterschap toekennen aan getrouwde mannen werd van de tafel geveegd door de vergadering en de paus kan zich terugvinden in de aangedragen argumenten.

UNITEDNEWS