FRANS-GUYANA MELDT MEER DAN 10 DUIZEND GOUDZOEKERS DIE BEWEGEN VANUIT EN NAAR SURINAME
Foto: Garimpeiros maken gebruik van krachtige pompen om met krachtige stralen diepe ravijnen te creëren en kwartsaders te ontdekken.
Er is geschat dat meer dan 10.000 illegale goudzoekers uit verschillende delen van de wereld actief zijn in Frans-Guyana. Het onderzoek wijst uit dat deze groep illegalen ook vanuit en naar Suriname reist.
Deze illegale activiteiten blijken niet alleen een bedreiging te vormen voor het delicate ecosysteem van de regio, maar ook voor de legale goudproductie.
De illegale goudzoekers, bekend als “garimpeiros,” beginnen hun zoektocht in Brazilië en reizen vervolgens door naar Suriname voordat ze een nabijgelegen vliegveld in Frans-Guyana bereiken. Deze landingsbaan bevindt zich op een eilandje langs de rivier, aan de grens van het land. Eenmaal daar aangekomen, begeven ze zich diep in het hart van het Amazone-regenwoud, waar illegale mijnen zich verschuilen.
Om goud te winnen, maken de garimpeiros gebruik van krachtige stralen om diepe ravijnen te creëren en kwartsaders te ontdekken. Deze praktijken hebben niet alleen ernstige gevolgen voor het milieu, maar ook voor de lokale bevolking en hun levensonderhoud.
Een zorgwekkend aspect van deze illegale activiteiten is het gebruik van kwik door de garimpeiros, wat een ernstige bedreiging vormt voor zowel menselijke gezondheid als het milieu. Het kwik wordt gebruikt om gouddeeltjes te scheiden van het kwarts, en dit proces laat giftige reststoffen achter die in de omliggende waterwegen sijpelen.
Naar schatting produceert deze illegale goudwinning tot 10 ton goud per jaar, wat vijf keer meer is dan de hoeveelheid die legaal wordt gewonnen. De impact op het milieu en de lokale gemeenschappen is aanzienlijk, met verwoeste landschappen en vervuilde waterbronnen als gevolg.
Een ander opmerkelijk aspect van deze illegale operaties is de betrokkenheid van Chinese staatsburgers. De garimpeiros kopen hun benodigdheden bij loketten die worden beheerd door Chinezen in Suriname, langs de grens met Frans-Guyana.
UNITEDNEWS